Hrvati i Crnogorci kraljevi depresije!

Građani, kako prenosi Radio televizija Crne Gore, sve više pate zbog ekonomske krize, koja im je praktično "ukrala" osmehe sa lica. Najviše slučajeva depresije registrovano je u Avganistanu, Hrvatskoj i Holandiji

  • 18

Da depresija u Crnoj Gori uzima maha potvrđuju podaci nadležnih, prema kojima gotovo svaki treći pacijent zatraži pomoć lekara zbog poremećaja raspoloženja, a stručnjaci upozoravaju da će ta bolest 2030. godine biti četvrti uzrok smrtnosti u toj državi.

 

Građani, kako prenosi Radio televizija Crne Gore, sve više pate zbog ekonomske krize, koja im je praktično "ukrala" osmehe sa lica. Depresija je drugi najveći uzrok nesposobnosti u svetu, odmah posle bola u leđima.

 

U studiji, objavljenoj krajem prošle godine u časopisu "PLOS Medicine", stanovništvo Hrvatske i Holandije je najdepresivnije u Evropi, gde više od sedam odsto ljudi pati od te psihičke bolesti. Nešto slabije "najtmurnijim mislima" ugroženi su Švajcarci, Crnogorci, Skandinavci i žitelji bivših sovjetskih republika.

 

 

Što se ostalih bivših jugoslovenskih republika tiče, sa manje od četiri odsto depresivnih, Bosanci su najveseliji, a Slovenci su u istoj grupi kao i Srbi. Makedonci se nalaze na granici da imaju ozbiljnih psihičkih problema. Koliki je zaista problem ova bolest pouzdano se ne zna, jer crnogorske zdravstvene ustanove ne raspolažu preciznim podacima o broju obolelih od depresije.

 

Iz Institita za javno zdravlje, na čijem je čelu Boban Mugoša, "Vikend novinama" su naveli da je za utvrđivanje broja obolelih od bolesti iz grupe duševni i poremećaji ponašanja na godišnjem nivou neophodno vođenje podataka putem registara bolesti.

 

U Crnoj Gori, kao i u okruženju, upozorava za taj list neuropsihijatar Marina Roganović, depresivnost je jako izražena.

 

 

- Depresija je bolest koja se leči. Rizični faktori za nastanak bolesti mogu biti razdor u porodici, veoma često finansijske i profesionalne poteškoće. Jako je izražena depresivnost kod osoba koje su ostale bez posla ili su u teškoj finansijskoj situaciji, kao i zbog gubitka voljene osobe. Depresija može da bude neurotična i psihotična - objašnjava Roganovićeva.

 

Prema njenim rečima, postoji i sezonska depresija, pa je tokom zime više depresivnih nego u ostalim godišnjim dobima, jer nema dovoljno svetlosti. Statistika ukazuje na to da više od pet odsto populacije pati od depresije na Bliskom istoku, u Severnoj Africi, podsaharskoj Africi, istočnoj Evropi i na Karibima.

 

Najniža stopa zabeležena je u istočnoj Aziji, Australiji, Novom Zelandu i jugoistočnoj Aziji, a kada je reč o pojedinačnim zemljama, najviše slučajeva depresije javlja se u Avganistanu, a najmanje u Japanu.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvat

    25. januar 2014 | 20:43

    Ja uvijek tvrdim da marihuana mora da bude legalizirana na Balkanu....od ispiranja mozgova tokom proslih 20 godina...narodi su te pukli te skrenuli...

  • Jadranka

    26. januar 2014 | 00:15

    Zorice parama mozes kupiti sve ,ali pamet nikada.

  • Stam

    25. januar 2014 | 22:14

    Ljudi, okrenimo se bogu, samo tu je spas. Molitva, pokajanje, pricest i post je nepokolebljivi lek za depresiju, i ne samo to, nego i za sve ostale bolesti... da se pridrzavamo ovoga, ne bi nikada i upali u ocajanje, vec bi uzivali u svakom mogucem trenutku. Nemojmo traziti utehu u kafani, picu i drogama. Trcite, vezbajte, pijte sto vise vode, druzite se sa pozitivnim osobama, batalite preteran internet, novine, sve sto nam servira lose vesti. Posvetite se porodici!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA