Makedonci vrše tihu asimilaciju Srba koji izumiru

Stalni izazovi su i manjak sredstava za efikasno funcionisanje i nedostatak radnog prostora za krovne srpske organizacije, a tu je i problem nemogućnosti ispovedanja veroispovesti. Slavka Drašković je pozvala sve Srbe u Makedoniji da budu jedinstveni

  • 28

Najveći izazovi sa kojima se Srbi u Makedoniji suočavaju su tiha asimilacija, slab natalitet, zaštita srpskog duhovnog i kulturnog nasleđa, rekla je u Tetovu direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković.

Drašković je na Svetosavskoj akademiji istakla da je važno insistirati na sprovođenju Međudržavnog sporazuma Srbije i Makedonije o zaštiti nacionalnih zajednica, Srba u Makedoniji i Makedonaca u Srbiji.

- Politika Vlade Srbije prema Srbima u regionu jedan je od stubova državne politike iz ekonomskih, političkih i identitetskih razloga. Srbi su u Makedoniji autohtoni narod koji ovde živi vekovima - ocenila je Drašković u saopštenju Kancelarije.

Stalni izazovi su i manjak sredstava za efikasno funcionisanje i nedostatak radnog prostora za krovne srpske organizacije, a tu je i problem nemogućnosti ispovedanja veroispovesti na čijem rešavanju treba zajedno da rade obe države, navela je ona. Drašković je dodala da će Kancelarija finansijski pomagati projekte Srba u Makedoniji, od nacionalnog značaja.

Direktorka je posebno naglasila potrebu očuvanja srpskih istorijskih spomenika na Kajmakčalanu, Srpskog vojničkog groblja u Bitolju, kompleksa Zebrnjak i Skocivir i Kučevišta. Kako se navodi, Drašković se sastala sa predstavnicima srpske zajednice u Makedoniji iz Skoplja, Bitolja, Kumanova, Tetova, Kućevišta, Valandova, Prbištipa, i poručila Srbima u Makedoniji da budu jedinstveni.

- Molim vas da se držite zajedno, da se angažujete u radu vašeg predstavničkog tela, Skupštini dijaspore i Srba u regionu, kao i na izmenema Zakona o dijaspori i Srbima u regionu - rekla je Drašković.

Direktorka Kancelarije boravi u Makedoniji od 25. do 28. januara, a u saopštenju se navodi da će se Drašković sastati u ponedeljak, 27. januara sa makedonskim zvaničnicima kako bi razgovarali o poboljšanju položaja srpske zajednice.

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, u Makedoniji živi 36.000 Srba, uglavnom u Skoplju i Kumanovskoj dolini. U odnosu na popis iz 1994. godine, zabeleženo je 8.000 manje pripadnika srpskog naroda.

Prema procenama srpskih asocijacija koje se pozivaju na podatke MUP-a Makedonije da je u periodu od 1994. do 2002. godine, Srbima je dodeljeno 17.000 državljanstava i Srba ima više od 61.000, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    26. januar 2014 | 00:08

    Da razjasnimo nesto ,makedonska nacija nikad nije ni postojala ,sve su to SRBI ,kojima su nasilno menjana prezimena za vreme titoizma .Kad svi Srbi povrate svoja stara prezimena ,onda evo ponovo nase STARE SRBIJE .POMAZE BOG BRACO SRBI !Ne boj te se,vreme SRBSTVA DOLAZI !Vraca se nasa STARA VELIKA SRBIJA !ZIVELI SRBI !

  • Srb

    26. januar 2014 | 00:09

    Makedonci ne postoje. Izmišljena nacionalnost. Isto kao i "bošnjaci". Makedonci su pola Bugari , pola Srbi. Pola njih slavi slavu, pola imendan. Moja porodica je poreklom iz Ohrida i nemamo nikakve veze sa Makedoncima jer pre komunista nisu ni postojali.

  • Tone

    26. januar 2014 | 00:41

    Makedonci JESU Srbi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA