Dačićevo obrazloženje za raspuštanje Skupštine

Obrazloženje će biti upućeno predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću, koji će dati konačnu reč o raspisivanju vanrednih parlamentanih izbora

  • 3

Premijer Srbije Ivica Dačić uputiće u naredna dva-tri dana zajedničko obrazloženje vlade za raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora.

Obrazloženje će biti upućeno predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću, koji će dati konačnu reč o raspisivanju vanrednih parlamentanih izbora.

Pre nego što premijer pošalje obrazloženje, aktuelna Vlada sastaće se još jednom, saznaje RTS. Inače, predlog može biti donet uz punu saglasnost svih članova Vlade ili preglasavanjem u Nemanjinoj 11.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić raspisaće vanredne parlamentarne izbora pošto Vlada zatraži raspuštanje parlamenta, ukoliko Predsedništvo SNS sutra i formalno prihvati predlog svog lidera i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, izjavila je ranije danas savetnica predsednika Republike Stanislava Pak.

Ona je rekla da bi, nakon odluke Predsedništva SNS, Vlada trebalo da zatraži raspuštanje skupštine, odgovarajući na pitanje koji su koraci koji slede.

- Krajnji rok za raspisivanje vanrednih parlamentanih izbora je 29. januar, kada bi predsednik, u skladu sa Ustavom, trebalo to da učini - istakla je Pak.

Predsednik RIK-a Dejan Ðurđević rekao je da, kada predsednik Republike donese odluku o raspisivanju izbora, RIK ima rok od pet dana da donese uputstvo za sprovođenje izbora i ostale akte i tada može da počne kandidovanje.

Pored obrazloženog predloga za raspisivanje vanrednih izbora postoje još dva načina - ostavka premijera ili izglasavanje nepoverenja Vladi u Skupštini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbenda

    26. januar 2014 | 10:06

    Dokle cete se otimati za fotelje na racun naroda??!

  • Sunto

    26. januar 2014 | 13:21

    Borba za vlast je borba za bogacenje licnosti koja je na vlasti. Njih ne zanima dali je narod gladan ili sit. Ne zanima ih buducnost srba i Srbije,vazno da se pune njihovi djepovi prodajom drzavne imovine tj narodne imovine pune svoje djepove,dok dobije kosti od toga I gladuje. To je srbska kultura i solidarnost to u Srbiji ne postoji"

  • Eu

    26. januar 2014 | 13:09

    Nema vama pomoci!!!jedino da se zavede diktatura!!! Pa da se dovedete u red....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA