Rusija od Amerike traži zatvaranje Gvantanama

- Taj zatvor, ako ga je moguće nazvati zatvorom, to je logor, mora biti što hitnije zatvoren. To je ustanova u kojoj se na najgrublji način gaze osnovna ljudska prava - rekao je predstavnik MIP Rusije za pitanja ljudskih prava, demokratiju i vladavinu prava Konstantin Dolgov

  • 3

Ministarstvo inostranih poslova Rusije insistira na zatvaranju američkog zatvora Gvantanamo i dobilo je od američke administracije uveravanja o spremnosti da se to uradi, izjavio je novinarima predstavnik MIP Rusije za pitanja ljudskih prava, demokratiju i vladavinu prava Konstantin Dolgov, prenele su danas RIA Novosti.

- Ova poseta nas je učvrstila u stavu da taj zatvor, ako ga je moguće nazvati zatvorom, to je logor, mora biti što hitnije zatvoren. To je ustanova u kojoj se na najgrublji način gaze osnovna ljudska prava. U njemu se trenutno nalazi 155 ljudi. Njima je i dalje onemogućeno pravedno suđenje - rekao je Dolgov.

Nedavna poseta ruske delegacije američkom specijalnom zatvoru je organizovana posle tri godine pregovaranja.

- Uverili su nas da je Obamina administracija čvrsto rešena da zatvori ovu instituciju, da okrene novu stranicu američke istorije do isteka Obaminog mandata - rekao je Dolgov.

To bi ipak, po mišljenju ovog ruskog diplomate moralo da se uradi mnogo ranije. Predstavnik MIP-a Rusije je rekao da je većina zatvorenika u Gvantanamu bila zarobljena na teritoriji Avganistana i Pakistana.

- Ponovili smo da bi borba protiv terorizma morala da se vodi uz poštovanje osnovnih principa i normi međunarodnog prava, pa tako i u oblasti ljudskih prava. To je naš zahtev. To je stav apsolutno svakog zaključka Saveta bezbednosti UN - rekao je Dolgov.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Avnoj-u-boj

    27. januar 2014 | 11:52

    A sta je sa tuzbom za ratne zlocine, kipnapovanje ljudi iz njihovih zemalja, ubistvima u suverenim zemljama, napadima na druge zemlje bez objave rata, i ostali zlocini? Nije li rusija duzna podneti tuzbu ipak je ona mnogim drzavama garantovala ugovorima sigurnost?!

  • Dejan B.

    27. januar 2014 | 23:52

    Rusija je jedini spas za posrnuli svet

  • skoj

    27. januar 2014 | 15:06

    A STA JE RUSIJA DA TRAZI OD AMERA ZATVARANJE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA