KO ĆE S KIM PRED GRAĐANE? Ovo su nove i stare koalicije za koje ćete glasati

Vanredni parlamentarni izbori još nisu zvanično raspisani a političke partije već su krenule u formiranje blokova sa kojim će pred građane 16. marta, najveći red ispred SNS-a

  • 15

Nakon što je Srpska napredna stranka i njen lider Aleksandar Vučić saopštila odluku da će naprednjaci zatražiti na Vladi da se 16. marta ide i na vanredne parlamentarne izbore, odmah je krenulo formiranje koalicija i pregrupisavanje na političkoj sceni Srbije, pa će tako red partija koje bi na izbore zajedno sa SNS biti najduži, dok će pred građane ponovo izaći koalicija SPS-PUPS-JS, dok će DS, DSS, LDP i URS najverovatnije nastupiti samostalno ili uz pomoć nekih "manjih" partija.

Najveći izbor koju stranku i njene predstavnike će imati na svojoj listi imaće, najlogičnije najjača stranka u Srbiji - SNS, čiju će listu predvoditi Aleksandar Vučić, a koja prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja ima 45 odsto podrške u narodu. Njeni koalicioni partneri rado bi bili SDPS, SPO, Pokret Socijalista, Pokret radnika i seljaka, Nova Srbija, SVM i mnoge druge manje stranke.

Potpredsednik SNS-a Nikola Selaković, kaže da će naprednjaci težiti da za njihov plan reformi dobiju što je moguće širu podršku.

Selaković je izrazio uverenje da na političkoj sceni Srbije postoji dosta stranaka koje prepoznaju u delovanju SNS neke svoje programske ciljeve. On je ocenio na političkoj sceni već počelo "pregrupisavanje" i dodao da je SNS sa liderom SDPS Rasimom Ljajićem imala dobru saradnju.

- Spremni smo i da razgovaramo i sa SPO - rekao je Selaković i izrazio uverenje da će brzo biti postignut dogovor o bitnim programskim pitanjima.

Socijaldemokratska partija Rasima Ljajića saopštila je da će na predstojeće vanredne parlamentarne izbore i izbore za Skupštinu grada Beograda izaći u koaliciji sa SNS.

"SDPS je sa SNS postigla dogovor oko politike i principa buduće vlade, kao i o neophodnosti nastavka sveukupnih reformi u našoj zemlji. Dogovor dve stranke predviđa i da se nakon izbora u što kraćem roku formira mala i efikasna vlada", saopšteno je iz SDPS.

Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković za Telegraf.rs kaže da njegova partija nastavlja da maksimalno podržava kurs Aleksandra Vučića i ovu politiku SNS, kao i da će ta stranka zajedno sa naprednjacima nastupiti na parlamentarnim i beogradskim izborima.

- Strateški ciljevi SNS-a, zapravo su odavno stateška opredeljenja SPO-a - rekao je Drašković.

Aleksandar Vulin, lider Pokreta socijalista rekao je za Telegraf.rs da će njegova partija kao što je to slučaj bio i sa prošlim izborima i na ove izaći na listi SNS-a.

Iz Nove Srbije su nam rekli da tim koji dobija ne treba se menjati i da će ta "stranka ostati verni koalicioni partner Srpskoj naprednoj stranci i njena podrška u putu ka reformi Srbije".

Kako Telegraf.rs saznaje iz dobro obaveštenih izvora SVM spremna je da pregovara sa Aleksandrom Vučićem o zajedničkom izlasku na izbore na jedinstvenoj listi, ali iz te stranke za naš portal nisu mogli ni da potvrde niti da demantuju naša saznanja.

Socijalistička partija Srbije će kao i do sada pred građana i na beogradskim i na parlamentarnim izborima izaći u "već oprobanoj" koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom i PUPS-om, a prvi na listi biće lideri Ivica Dačić, Dragan Marković Palma i Jovan Krkobabić, dok će ispred njih trku za gradonačelnika Beograda trčati Aleksandar Antić.

Demokratska stranka Srbije prema rečima njenog lidera izlazi i na ove, kao i prošle izbore samostalno, a nosilac liste biće Vojislav Koštunica, dok će kandidat za prvog čoveka beograda biti i ovaj put Aleksandar Popović.

Ujedinjeni regioni Srbije i Liberalno demokratska partija još uvek se nisu izjasnili da li će pred građane izaći samostalno ili će biti u koaliciji sa nekim od stranaka.

Iz Demokratske stranke za sada najavljuju da će ta partija na čelu sa Draganom Đilasom samostalno izaći na izbore, ali takođe nije isključeno da im se još koja od "manjih" partija priključi na izbornoj listi.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je za Telegraf.rs da je LSV imala nezvanične kontakte sa svim strankama koje bi mogle biti prirodni partneri ligašima na izborima, a među njima su LDP, Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića i neke regionalne stranke.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA