RUŠEVINE I GAREŽ: Evo šta je ostalo od konaka manastira Prohor Pčinjski (VIDEO)

Požar je izbio na levom manastirskom krilu površine 250 kvadratnih metara, da bi se vatra proširila i na drugo krilo površine 150 kvadratnih metara. Svi monasi su evakuisani, a manastirska crkva je neoštećena

  • 1

U manastiru Prohor Pčinjski oko 10.30 časova izbio je požar u delu poznatom kao Kraljev konak. Požar je intervencjom vatrogasaca ugašen nešto posle petnaest časova.

Vatra je zahvatila krovnu konstrukciju i potkrovlje, a policija je potvrdila da je izgoreo krov. Vatra se proširila na ceo sprat konaka koji je namenjen za odmor i spavanje. Svi monasi su evakuisani i nema povređenih.

Požar je izbio na levom krilu manastira koji je površine 250 kvadratnih metara, da bi se vatra proširila i na drugo krilo površine 150 kvadratnih metara. Praktično, levo krilo manastira u celosti je zahvaćeno požarom, a u drugom delu krovna konstrukcija i sprat. Izgoreo je deo konaka, a manastirska crkva je neoštećena.

Deo inventara je zaštićen i odložen na sigurno mesto zahvaljujući pravovrenoj reakciji monaha i vatrogasaca. Na intervenciji su bili angažovani vatrogasci iz Vranja i Bujanovca, kao i cisterna HK Simpo iz Vranja. Nešto posle petnaest časova požar je ugašen.

Prošle godine, obeleženo je sto godina od izgradnje Kraljevog konaka.

Po okončanju Kumanovske bitke, 1912. godine Kralj Petar Prvi Oslobodilac počeo je gradnju velikog konaka u severozapadnom uglu porte, na mestu takozvanih Nešinih zgrada, odmah do glavne kapije.

Prvim Balkanskim ratom i Kumanovskom bitkom, 1913. godine, oslobođeni su prostori Stare i južne Srbije, kojima pripada i manastir Sveti Prohor Pčinjski, koji su odlukom Berlinskog kongresa 1878. godine ostali pod turskom vlašću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA