Prekinuti mirovni pregovori o Siriji (FOTO)

- U tom trenutku su oni (vladina delegacija) počeli da govore sve borbenijim i veoma diktatorskim tonom. Zaključili smo da nema svrhe da dalje razgovaramo - rekao je član pregovaračkog tima opozicione Nacionalne sirijske koalicije

  • 2

Prvi sastanak u okviru pregovora u Ženevi koji je trebalo da bude posvećen spornom pitanju uspostavljanja prelazne sirijske vlade prekinut je za manje od sat vremena nakon što je počeo, posle napetog razgovora koji je jedan delegat opisao kao "dijalog gluvih".

Ipak, delegacija sirijske vlade i pregovarački tim sirijske opozicije saopštili su da neće napustiti mirovne pregovore.

Na početku današnjeg sastanka, vladina delegacija iznela je dokument u kojem se fokusira na potrebu za suzbijanjem terorizma i obustavom finansiranja i dostavljanja oružja pobunjenicima koji se bore za svrgavanje Asada, saopštili su delegati, a preneo AP. Obe strane su navele da je opozicija odbacila taj dokument, a opozicija je saopštila da insistira na razgovoru i prelaznoj vladi kao što je predviđeno.

- U tom trenutku su oni (vladina delegacija) počeli da govore sve borbenijim i veoma diktatorskim tonom. Zaključili smo da nema svrhe da dalje razgovaramo, pošto se to pretvorilo u dijalog gluvih - rekao je Murhaf Džeidžati, član pregovaračkog tima opozicione Nacionalne sirijske koalicije.

Izaslanik UN Lahdar Brahimi je prekinuo sastanak i trebalo bi da se sa obema stranama odvojeno sastane kasnije tokom dana. Ipak, na pitanje novinara da li će vladina delegacija napustiti pregovore, zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova Fajsal Mukdad odgovorio je: "Nikada! Mi nećemo ustati od pregovaračkog stola. Nastavićemo da pregovaramo", preneo je AFP.

- Optimisti smo i ostaćemo ovde sve dok se cilj ove konferencije ne postigne, a to je formiranje prelaznog upravnog tela - rekao je delegat opozicije Rima Flejhan u odvojenoj izjavi.

Očekivalo se da dve strane neće moći da "glatko" razgovaraju o Asadovoj budućnost, navodi američka agencija. Sirijska vlada je ranije saopštila da neće da razgovara o mogućnosti da predsednik Bašar al Asad bude smenjen sa čela zemlje kojom njegova familija vlada još od 70-ih. Opozicija, s druge strane, insistira na tome da Asad mora da se povuče u korist prelaznog vladajućeg tela sa punim izvršnim ovlašćenjima koje bi rukovodilo zemljom do održavanja izbora.

Brahimi je tokom proteklog vikenda uspeo da obe strane okupi za pregovaračkim stolom u istoj prostoriji, da bi razgovarale o upućivanju humanitarne pomoći u zone centralnog grada Homsa koje su pod opsadom, kao i o mogućoj razmeni zarobljenika.

Juče je, posle trodnevnih pregovora, postignut sporazum o evakuaciji žena i dece iz Homsa, pre nego što u taj grad uđu konvoji sa humanitarnom pomoći, a danas je trebalo da dve delegacije počnu da razgovaraju o nezgodnim političkim pitanjima kao što je Asadova budućnost.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Т.М.

    28. januar 2014 | 08:23

    Легитиман председник. Нема он шта ког ђавола да се повлачи са тог места само зато што спонзорисани терористички олош то тражи!

  • locco

    28. januar 2014 | 08:40

    Amerika trazi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA