PRENATRPANI ZATVORI: Zatvorenika 10.200, a 492 alternativnih kazni

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave Milan Stevović poručio je da je cilj Srbije da se broj izdržavanja kazni na alternativni način poveća do nivoa evropskih zemalja

  • 4

Srbija trenutno ima oko 10.200 zatvorenika, dok je broj onih koji kazne izvršavaju na alternativni način izvan zatvora (radom u javnom interesu, uslovnom osudom sa zaštitnim nadzorom) 492, odnosno oko 4,8 odsto.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave Milan Stevović poručio je da je cilj Srbije da se taj broj poveća i da stigne evropske zemlje, u kojima je prosek od 50 do 75 odsto, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Otvarajući u Zrenjaninu 12. Kancelariju za izvršenje alternativnih krivičnih sankcija, Stevović je istakao da će otvaranjem Kancelarije za izvršenje alternativnih sankcija biti omogućeno da građani kroz alternativni sistem kažnjavanja, kao što je rad u javnom interesu, oduže svoj dug društvu.

Na taj način će se smanjiti prenatrpanost zatvorskog sistema, a s druge strane pojeftiniće izvršavanje krivičnih sankcija, jer jedan dan u zatvoru državu i narod košta oko 17 evra.

- Ovo je alternativa i ima koristi od rada koji oni budu obavljali - dodao je Stevović.

Načelnik srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Sijan je istakao da će kancelarija u Zrenjaninu raditi i za svih pet opština u okrugu i da će usluge koristiti javna preduzeća, ustanove i institucije lokalnih samouprava, pokrajinskog i državnog nivoa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prof.Biologije

    29. januar 2014 | 08:39

    Zatvorenici treba da rade a ne da žive u odmaralištu.

  • Т.М.

    29. januar 2014 | 08:46

    Увешћете систем који штити криминалце и поштује психопате. Све то тражи Вавилон...овај, Брисел.

  • Blok

    29. januar 2014 | 09:54

    Ne lupetajte bre mentoli, ovako je u vecini evropskih zemalja. Za laka krivicna dela ide alternativno kaznjavanje ali samo za laka (npr posedovanje narkotika za licnu upotrebu, sitna kradja...) dok za teza ide mardelj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA