DIVLJI ZAPAD: Amerikanci vraćaju streljanje kao smrtnu kaznu?

Sjedinjene Američke Države razmatraju povratak starim metodama izvršenja smrtnih kazni, kao što su streljanje, električne stolice i gasne komore, jer su humanije i ekonomičnije od novih

  • 12

Rik Bratin, zastupnik u Glavnoj skupštini američke savezne države Misuri, predložio je da se pronađe ekonomičnije rešenje za izvršavanje smrtne kazne, budući da smrtonosna inekcija ne spada u jeftine proizvode.

- Ovo nije pokušaj da se vratimo u Divlji zapad, već želim samo da nađem rešenje koje će biti najhumanije, ali i najekonomičnije za našu državu - izjavio je Bratin čiji predlog je da se streljački vodovi uzmu na razmartranje kao eventualna opcija za pogubljenje.

Naime, Misuri, kao i veliki broj drugih američkih država u kojima se primenjuje smrtna kazna, ima ozbiljnih problema sa nabavkom lekova koji se koriste za pravljenje smrtonosnog koktela.

Evropske farmaceutske kompanije su najavile povlačenje određenih anestetika, ukoliko bi se oni koristili za smrtnu kaznu, što bi ugrozilo zalihe u bolnicama.

Upravo iz ovog razloga se ti anestetici ne koriste, a njihove zamene se nisu pokazale adekvatnima, pa se ispostavilo da je poslednjih nekoliko smaknuća bilo veoma bolno, što nije bila namera.

U SAD-u su se nekada kao metode za realizaciju smrtne kazne koristile gasne komore, električne stolice i streljanje, ali su ukinuti jer su smatrani nehumanima. Međutim, baš iz humanih razloga se razmatra povratak ovim metodama, jer su se ipak ispostavile humanijima od bolnog dejstva neadekvatnog smrtonosnog koktela.

(Telegraf.rs / Izvor: Associated Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA