Norveška traži radnike, plata 4.500 evra

Istraživanja pokazuju da su uslovi rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svetu. Zaposleni u proseku proseku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a svi oni iznad 30 godina starosti imaju 30 dana godišnjeg odmora koji je uredno plaćen

  • 63

Evropska kancelarija za zapošljavanje (EURES) obavila je je izveštaj u kome se navodi da su Norveškoj potrebni inženjeri, nastavnici, medicinske sestre, ali i vozači autobusa, kuvari i konobari, a kojima se u toj uređenoj nordijskoj zemlji nudi prosečna mesečna plata od skoro 4.500 eura.

Prema izveštaju EURES-a ovoj skandinavskoj zemlji nedostaju posebno stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod. Traženi su i vaspitači za rad sa predškolskom decom, psiholozi i taksisti, prenosi portal eKapija pisanje regionalnih medija.

Kompanije u Norveškoj koje trenutno traže inženjere i stručnjake različitih profila su, između ostalog, "Aker" "Solutions", "FMC Technologies", "Statoil", "National Oilwell Varco", "Kvaerner", "Kongsberg Gruppen", "Aibel", "Roxar" i "Fabricom".

Norveska Reine

U izveštaju EURES-a se podvlači da je za boravak u Norveškoj potrebna prijava za dozvolu za boravak u periodu od tri meseca u lokalnoj policijskoj stanici u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje. Stranac može ostati u Norveškoj šest meseci dok traži zaposlenje.

Istraživanja pokazuju da su uslovi rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svetu. Radnici zaključuju pisani ugovor koji podrazumeva tri do šest meseci probnog rada pre potpisivanja dugotrajnog ugovora.

Plata se isplaćuje mesečno, a zaposleni rade 37,5 nedeljno, odnosno 7,5 sati svakog radnog dana, a maksimalno 40 sati nedeljno, piše Anadolija.

Zaposleni u proseku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a svi oni iznad 30 godina starosti imaju 30 dana godišnjeg odmora koji je uredno plaćen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alexa

    29. januar 2014 | 20:39

    Ja sam medicinski tehnicar,imam nostrifikovanu norvesku diplomu,pricam norveski,zivim u evropskoj uniji, poslao sam 300 meilova za posao u norveku i jos nisam dobio posao. Tako da je stvarnost malo drugacija od novinarskih prica!

  • Sale nis

    29. januar 2014 | 20:37

    A jel traze direktore da I'm posaljemo crnogorce?

  • Mimi

    29. januar 2014 | 20:07

    Tamo kume 'ladno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA