MUKA ŽIVA: Do naknade za porodiljsko 86 papira!

Porodilja dostavlja fotokopiju zdravstvene knjižice, a već je pripremila doznaku koju je izdao ginekolog. To automatski znači da ona već ima overenu knjižicu

  • 12

Porodilje u našoj zemlji moraju da sakupe 86 papira da bi dobile novčanu nadoknadu tokom porodiljskog odsustva. Nove mame moraju da prikupe 12 dokumenata, koja uključuju ukupno 86 papira, da bi ostvarile pravo na naknadu tokom porodiljskog odsustva.

 

U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) tvrde da porodilje i njihovi poslodavci 80 papira nose na šaltere potpuno nepotrebno. Oni smatraju da su samo četiri od 12 dokumenata koje porodilja ili njen poslodavac moraju da prilože neophodna, a da ostalih osam nemaju nikakvog smisla, pišu Večernje novosti.

 

Na primer, porodilja dostavlja fotokopiju zdravstvene knjižice, a već je pripremila doznaku koju je izdao ginekolog. To automatski znači da ona već ima overenu knjižicu.

 

 

Između ostalog, nužno je pripremiti i Ugovor o radu, iako je na spisku dokumenata i rešenje poslodavca o pravu na porodiljsko bolovanje, čime on potvrđuje da je buduća mama zaposlena u toj firmi.

 

Najveći broj papira, smatra Jelena Bojović, direktor tima za regulatornu reformu pri Naledu, odnosi se na poreske prijave o plaćenom porezu i doprinosima, što nema nikakve veze sa konkretnom porodiljom, jer su u njima navedene ukupne sume zarada, poreza i doprinosa za sve zaposlene u firmi.

 

Bojović naglašava da su se nekoliko puta obraćali Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, ali su uvek nailazili na isti odgovor da će se odredba Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom promeniti kada se uradi celokupna izmena ovog dokumenta.

 

 

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da je u toku analiza Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

 

- Dosadašnja primena Zakona i analiza zakonskih rešenja ukazale su na potrebu drugačijeg regulisanja uslova i načina ostvarivanja prava na naknadu zarade prilikom porodiljskog i odsustva radi nege deteta. Prilikom definisanja novih rešenja, biće uzeti u obzir i predlozi koje je dala Nacionalna organizacija za lokalni ekonomski razvoj - kaže Brankica Janković, državni sekretar Ministarstva rada.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lara

    30. januar 2014 | 00:58

    Kada bi tako proveravali kriminalce, nijedan ne bi opstao. Ali ne, proveravaju se tek porođene majke! Da slučajno neka ne dobije koji bedni dinar više nego što joj pripada i kupi nešto za svoju bebu.

  • Boki

    30. januar 2014 | 01:02

    U doba visokorazvijenog interneta i velike umrezenosti zena sa bebom mora da ide od saltera na salter i da prilaze dokumanta. Ja se secam kada je moj kolega pricao da je pre jedno 10-ak godina otisao u Nemacku da kupi auto, predao zahtev u njihovom SUP-u, dobio redni broj i vreme kad da se javi i tacno u toliko kada se pojavio na salter dobio svu dokumetaciju spakovanu od desetak papira koju je trebalo da preda nasoj carini. Mi smo jednostavno neradnici, neuredni smo i lakse nam je da ceo posao uvalimo strankama po sistemu - tebi treba ti idi pa resavaj. Svi se zale na administraciju i niko nista ne menja sistem jos od Tita.

  • Beli_Vuk

    30. januar 2014 | 00:34

    I uvek je fazon FT1P (fali ti jedan papir)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA