Bosancima potrebno 157 godina da bi bili kao EU

Ekonomski analitičari smatraju da BiH s privrednim rastom ispod deset odsto ne može doći na ekonomski nivo zapadnih zemalja. Sa skromnim rastom od jedan odsto, BiH će biti potrebno čak vek i po da bi dostigla razvojni nivo zemalja Evropske unije,

  • 23

Sa skromnim privrednim rastom od jedan odsto, BiH će biti potrebno čak 157 godina da bi dostigla razvojni nivo zemalja Evropske unije, pokazalo je istraživanje ekonomskih stručnjaka iz BIH i regiona.

Drago Pupavac i Danica Drakulić, profesori ekonomije u Rijeci, odnosno Subotici, istraživanjem, koje je objavljeno u magazinu "Nauka, tehnologija i razvoj", došli su do podataka da su Srbiji za privredni pomak potrebne 24 godine manje nego BiH, a Hrvatskoj ukupno 64 godine, piše banjalučki "Glas Srpske"

- Poslednjih 12 godina pokazalo se da je stanje svih sistema - političkog, socijalnog, obrazovnog, inovacionog - izuzetno loše i zato je potrebno napustiti dosadašnji tranzicioni put i pronaći novi model - rekla je Drakulićeva.

Ista situacija je i u ostalim zemljama zapadnog Balkana, pa se i u njima mora tražiti način da se razvojni nivo približi Evropi i izađe s periferije, kaže ona.

Ekonomski analitičari smatraju da BiH s privrednim rastom ispod deset odsto ne može doći na ekonomski nivo zapadnih zemalja. Oni strahuju i od toga da će se zbog izbora političari još manje baviti ekonomijom i njenim rastom.

- Privredni rast u BiH, koji bi bio manji od deset odsto, nedovoljan je da uopšte govorimo o mogućnosti da dođemo na ekonomski nivo zapadnih zemalja - istakao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA