Preticanje u zaustavnoj traci kažnjava se sa 120.000 dinara!

Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja povećane su kazne za "neposlušne" vozače na 15 dana zatvora i 14 kaznenih poena, kaže načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Simić

  • 0

Krećete se u zaustavnoj traci na autoputu, pa još pretičete? OK, ali u tom slučaju budite svesni da rizikujete da vam saobraćajna policija iz džepa na licu mesta istera 120.000 dinara, da vas kazne dodavanjem 14 kaznenih poena, a moguće je i da na 15 dana zaglavite zatvor!

Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju u primeni je tek dve godine, a već je pretrpeo dve izmene kojima se strožije kažnjava zloupotreba "žute trake" na autoputu. Povod za ovakav potez čelnika MUP-a je nesavesna vožnja i sve veći broj nesreća zahvaljujući nepoštovanju saobraćajnih pravila.

U policiji apeluju da zaustavna traka mora biti sve vreme raščišćena, kako bi vozila MUP-a, hitne pomoći ili vatrogasne službe mogla da se probiju do mesta nesreće. Samo u poslednjih nekoliko meseci moglo je biti spašeno više ljudskih života da je ovo pravilo poštovano. Namerno ili ne, vozači koji su u zaustavnoj traci u koloni čekali da se odblokira put, koštali su života neke od povređenih!

Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije, kaže za Telegraf.rs da je uvođenje strožijih kazni jedan od načina da se sačuvaju ljudski životi.

- To nije naš hir, reč je o spašavanju ljudskih života. Apelujemo na građane da ne parkiraju u zaustavnoj traci jer onemogućavaju policiju, vatrogasce i hitnu pomoć da dođu do unesrećenih - poručuje Simić.

Zato, pročitajte ovo još jednom:

zakon zabranjuje korišćenje zaustavne trake za kretanje, obilaženje odnosno preticanje na autoputu ili motoputu;

ukoliko rešite da u slučaju nesreće ili nezgode ispred vas zaobiđete zakrčenje koristeći zaustavnu traku, to ćete platiti ležanjem 15 dana u zatvoru ili 100.000 do 120.000 dinara, plus 14 kaznenih poena;

- ukoliko nesavesnom vožnjom izazovete nesreću, čeka vas zatvor od minimum 45 dana ili novčana kazna od 120.000 do 150.000 dinara i 16 kaznenih poena.

(A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA