Ova zanimanja donose dobru platu!

Istraživanje je sproveo "Linkdin", analizirajući 259 miliona profila koji se nalaze na ovoj mreži. Na prvom mestu zanimanja koja nisu postojala 2008. godine nalaze se programeri za mobilne aplikacije

  • 4

Za neke poslove koji su pre pet godina bili apstrakcija i mnogima potpuno nepoznati, danas na tržištu vlada ogromno interesovanje. Neka od tih zanimanja su programeri za mobilne aplikacije, ali i zumba instruktor,  pokazalo je istraživanje najveće poslovne društvene mreže "Linkdin".

Istraživanje "Linkdina", u kome je "učestvovalo" 259 miliona profila koji se nalaze na ovoj mreži, na prvom mestu zanimanja koja nisu postojala 2008. godine nalaze se programeri za mobilne aplikacije, takozvani iOS i Android developeri. Za samo pet godina, broj Android programera na ovoj mreži povećao se skoro 200 puta: Svega pedesetak ih je bilo 2008. godine, a 2013. godine ih je čak 10.000.

Poželjni su i veb dizajneri, takozvani cloud servis specijalista i drugi. Na "Linkdinovoj" listi, treće mesto "zauzeo" je zumba instruktor . Ovo je danas veoma popularno zanimanje, a 2008. godine bilo ukupno 16 registrovanih na mapi sajta "Linkdin".

Takođe, specijalista za društvene mreže u 2008. godini bilo je 25, a prošle godine čak 4.350, dok je stručnjaka za obradu podataka bilo 142, a prošle godine 4.326. Na toj poslovnoj mreži zabeležen je porast broja arhitekata za velike baze podataka. Njih 2008. godine nije ni bilo, a u 2013. godini zabeleženo ih je čak 3.440.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stanac

    1. februar 2014 | 18:30

    Bez zanatlija i malih firmi nema zemlje koja moze da prezivi

  • Realni

    1. februar 2014 | 23:18

    @Stanac, slazem se sa tobm. Svi bi da kuckaju i da seda. Naravno da nam je i to potrebno ali jos potrebnija je konkretna proizvodnja i zemljoradnja. Sta cemo jesti, cime cemo se voziti u cemu cemo pesaciti itd. ako svi sednemo i kuckamo.

  • Sasha

    2. februar 2014 | 09:57

    Koliko je Južnoj Koreji, Singapuru ili Japanu bitna sopstvena proizvodnja hrane? Da se razumemo, podržavam razvoj poljoprivrede u Srbiji ali su visoke tehnologije spas što se zapošljavanja tiče za mlade ljude, jer su uvek deficitarni kadrovi. Pošto mi jaku industriju nemamo ostaje nam ono što se može raditi preko interneta - programiranje, dizajn itd. To je jedini način da u Srbiji pošteno pređeš zaradu od 1000e, a još bez početnih finansija, bez gledanja u nebo i strahovanja od suša i nevremena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA