BOGATA ZEMLJA: Samo u državnim kvadratima Srbija ima šest milijardi evra

Na listu nekretnina u državnoj svojini, međutim, još nije stavljena tačka. Vlada Srbije i novo rukovodstvo Direkcije rešeni su se u što kraćem roku uredno popiše imovina, kako to dolikuje državi koja želi prijem u Evropsku uniju

  • 7

Republička direkcija za imovinu, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, evidentirala je 500.872 nekretnine čija je ukupna vrednost 646.615.831.519,89 dinara. Direkciji su ove podatke dostavili korisnici državne imovine, što im je po zakonu i obaveza.

Na listu nekretnina u državnoj svojini, međutim, još nije stavljena tačka. Vlada Srbije i novo rukovodstvo Direkcije rešeni su se u što kraćem roku uredno popiše imovina, kako to dolikuje državi koja želi prijem u Evropsku uniju, prenose "Novosti".

- Jedinstvena evidencija državne imovine formirana je na osnovu Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije, koji je prestao da važi stupanjem na snagu Zakona o javnoj svojini donetog 2011. godine. Baza je uspostavljena na osnovu podataka dobijenih od samih korisnika na propisanim obrascima kako je to predviđeno uredbom. Direkcija je koordinirala i sa Republičkim geodetskim zavodom radi doslednog izmirivanja zakonske obaveze RGZ da po službenoj dužnosti upiše javnu svojinu Republike na svim nepokretnostima koje postaju javna svojina države saglasno Zakonu o javnoj svojini - ističe Jovan Vorkapić, direktor Direkcije.

Prema podacima RGZ, država u svom vlasništvu ima više od 70.000 stanova. Međutim, taj podatak ne odgovara stanju na terenu. U jedinstvenoj evidenciji koja se vodi u Direkciji za imovinu, zaključno sa 30. januarom ove godine, popisano je 17.874 stana, koji su najvećim delom u vlasništvu Beograda, ostalih gradova, opština i autonomne pokrajine. Tako je svega 1.061 stan evidentiran kao svojina Republike.

- Broj stanova u državnoj svojini, po podacima iz katastra, znatno je veći jer nisu svi građani, koji su otkupili te nekretnine, uknjižili pravo vlasništva na svoje ime, tako da se njihovi stanovi u katastru još vode kao državni - navodi direktor Direkcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Debbie

    2. februar 2014 | 09:54

    Eto prilike da svi koji su otkupili stanove od drzave za dzabe 90stih sada budu optuzeni da su se obogatili na racun drzave I naroda jer nisu platili odgovarajucu cenu .Molim zar nisu se cene kretale od sto maraka pa po neki I hiljadu maraka.Ti kupci su iskoristili zakon koji im je u t9m momentu bio na raspolaganje .Posto se sudi miskovicu da je proneverio drzavu prava stvar od drzave bi bila da se stanovi otudje od svih koji su ih kupovali za dzabe to bi bila pravda za sve podjednaka .

  • Ljiljanа.

    2. februar 2014 | 04:39

    Колико тих државних квадрата је одузето предходним власницима?

  • Vlajko

    2. februar 2014 | 09:51

    Pa kad je otimalla..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA