MIHAILO: UN pomozite da rešimo status CPC

Povod za obraćanje za pomoć je, kako se navodi, nezadovoljstvo položajem CPC, zbog ograničavanja bogosluženja i javnog obavljanja verskih obreda u crkvama

  • 25

Poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve zatražio je danas pomoć na nekoliko domaćih i međunarodnih adresa, među kojima i od Ujedinjenih nacija (UN), za rešavanje statusa te verske zajednice.

 

Kako je saopšteno iz CPC, Mihailo je pomoć zatraži od Komiteta za ljudska prava UN u Ženevi, ambasade SAD u Podgorici i Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

 

Povod za obraćanje za pomoć je, kako se navodi, nezadovoljstvo položajem CPC, zbog ograničavanja bogosluženja i javnog obavljanja verskih obreda u crkvama.

 

Mihailo je u pismima tvrdi da je CPC nakon Prvog svetskog rata nezakonit i manipulatorski način inkorporirana u Srpsku pravoslavnu crkvu.

 

 

On je zatražio da CPC ponovo dobije status tradicionalne crkve u Crnoj Gori, kakav je imala do, kako je naveo, ukidanja 1920. godine.

 

Mihailo je u pismima međunarodnim organizacijama i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava kazao da je, prema njegovom mišljenju, nezakonitim upisivanjem svojinskih prava na sakralnim objektima isključivo na SPC omogućeno toj crkvi da se monopolistički ponaša prema vernicima CPC, odnosno da im ne dozvoljava korišćenje sakralne imovine.

 

On je dodao da crnogorska vlast, kako je kazao, ne koristi svoja ovlašćenja da vernicima i sveštenicima CPC omogući uživanje prava na slobodu veroispovesti i korišćenje crkvenih objekata.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carugs

    3. februar 2014 | 16:31

    E dobices raspope,da nekazem sta!ma crknite od muke! Isterajte svev srpsko iz cg i jezik i turiste,ali crkvu necete,ouknite od muke izdajice!

  • Saka

    3. februar 2014 | 16:34

    Cudi me da nisi napisao tuzbu trgovinskom sudu posto si "crkvu" registrovao u apr-u.

  • Srbin

    3. februar 2014 | 16:28

    Ovoga samo interesuju objekti (nekretnine,imovina,nepokretnosti)....Daleko ovo ode braćo draga.Oli ga Mi ili Vi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA