STANIŠIĆ: Paravojske pozvala Biljana Plavšić

Stanišić je kao svedok na suđenju Radovanu Karadžiću sugerisao da su paravojske bile van nadležnosti MUP zato što bi se prijavljivali u jedinice Vojske RS, "a onda se odmetnuli i činili krivična dela"

  • 8

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Mićo Stanišić svedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu da je Biljana Plavšić pozvala paravojske koje su s proleća 1992. u BiH činile zločine nad Muslimanima.

Svedočeći po obavezujućem nalogu suda, Stanišić je izjavio da su "paravojske i parapolicije" iz Srbije, koje je većinom pozvala Biljana Plavšić, činile "masovne zločine" u istočnoj Bosni "radi materijalne koristi".

Stanišić je rekao da je Plavšić, tadašnja članica Predsedništva RS, "slala pisma kozacima, (Vuku) Draškoviću, (Željku Ražnatoviću) Arkanu da šalju svoje dobrovoljce u odbranu srpskog naroda i RS", a "uglavnom, sve što je dolazilo bili su ljudi skloni krivičnim delima ili oni koji su ih već bili izvršili".

MUP RS u to vreme "nije imao potencijal da se obračuna sa tim grupama", kazao je Stanišić i stoga je preko Karadžića krajem jula 1992. u pomoć pozvao jedinicu Saveznog SUP SR Jugoslavije.

- Ja sam izdao jasnu i nedvosmislenu naredbu: sve paravojne formacije i eliminisati i pohapsiti - rekao je Stanišić i izneo da je ta naredba bila sprovedena u Brčkom, Bijeljini i Zvorniku, a potom i u Višegradu. Pohapšeni počinioci "predati su Srbiji", odakle su i došli.

Stanišić je sugerisao da su te paravojske bile van nadležnosti MUP zato što bi se prijavljivali u jedinice Vojske RS, "a onda se odmetnuli i činili krivična dela".

- Zbog pritiska Plavšićke da se te njene snage ne progone, to nije ni stavljeno na dnevni red ranije - tvrdio je Stanišić.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • providnost

    3. februar 2014 | 18:54

    To si trebao kao svedok da kažeš na suđenju Biljani Plavšić. Providna su vam ta svedočenja, Vi ste se tada tako moćno osećali da ste se odmetnuli od zdravog razuma, a posledice nažalost su bile strašne i za njih zna ceo svet

  • ISTINA

    3. februar 2014 | 18:38

    Dobrica Ćosić: clan SANU, u svom romanu "Deobe" “Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.”

  • Weber S

    3. februar 2014 | 20:02

    Otkrio toplu vodu samo ostaje jos zakljucak da se izvuce, TKZV, vojska RS bila je sama kriminalna organizacija, vojnim kamionima se vozio " ratni plen" za Novi Sad a tu se delilo na casti a ostatak na buvljak. Sta se samo moze reci o vojsci koja se borila protiv svoje drzave... Izdajice???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA