Bramerc traži reviziju odluke o oslobađanju Perišića!

- U zahtevu tvrdimo da je pogrešno ukinuta pravovaljana osuđujuća presuda i kazna na 27 godina izrečena Perišiću koja se mora korigovati - izjavio je tužilac Međunarodnog suda Serž Bramerc

  • 5

Tužilaštvo je Haškog tribunala podnelo je zahtev Žalbenom veću tog suda da se ponovo razmotri odluka o oslobađanju bivšeg načelnika Generaštaba Vojske Jugoslavije Momčila Peršića po optužbi za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici od 1993. do 1995. godine.

- U zahtevu tvrdimo da je pogrešno ukinuta pravovaljana osuđujuća presuda i kazna na 27 godina izrečena Perišiću koja se mora korigovati kako bi se ispravila teška nepravda naneta desetinama hiljada muškaraca, žena i dece koji su ubijeni ili ranjeni u Sarajevu i Srebrenici i njihovim porodicama - navodi tužilac Međunarodnog suda Serž Bramerc u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Tužilaštvo je sada zatrašilo od Žalbenog veća da preduzme sledeći korak potreban da bi se ispravila "potvrđena greška" tako što će ponovo uzeti u razmatranje drugostepenu presudu u predmetu Perišić i odlučiti o Perišićevoj krivičnoj odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici na osnovi ispravnog pravnog standarda.

To što je Tužilaštvo nakon pažljivog razmatranja dostavilo ovaj zahtev direktna je posledica presude u predmetu bivšeg potpredsednika Vlade SRJ Nikole Šainovića, koja je doneta 23. januara 2014. godine, navodi Bramerc. U toj presudi, podseća on, Žalbeno veće je nedvosmisleno poništilo pogrešan zaključak iz drugostepene presude u predmetu Perišić, prema kojem je "konkretna usmerenost" element odgovornosti za pomaganje i podržavanje.

Upravo na tom uslovu "konkretne usmerenosti" Žalbeno vece je ukinulo osuđujuće presude Pretresnog veća za pomaganje i podržavanje i Perišić je u žalbenom postupku pogrešno osloboden, obrazlaže dalje Bramerc.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nebojsa

    3. februar 2014 | 22:02

    Ja sam za mi da mu sudimo, ionako je izdajnik!!!

  • Zbog haškog "suda"

    3. februar 2014 | 23:44

    Iskreno sumnjam u sve prošle, sadašnje i buduće međunarodne "sudove". Ovo je takva smejurija i podrugivanje istini i žrtvama da bi ga pod hitno trebalo ukinuti.

  • nenad

    4. februar 2014 | 12:04

    A šta je sa hrvatskim generalima,oćete li i za njih tražiti da se preispita odluka!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA