Hrvati prodaju Prevlaku?

Za sada je nejasno da li Hrvatska prodaje i zemlju na Prevlaci ili samo preduzeće koje gazduje tom zemljom. Inače, Crna Gora i Hrvatska duže od dve decenije nisu rešile vlasništvo oko ove teritorije

  • 7

U drugoj fazi privatizacije hrvatskih preduzeća vlada u Zagrebu planirala je da ove godine među 28 kompanija proda i Park Prevlaka, preduzeće u državnom vlasništvu koje ima zemlju na području poluostrva Prevlaka.

"Dubrovački vjesnik" je objavio da bi Park Prevlaka trebalo pre svega da bude ''dokaz'' da se Hrvatska neće odreći tog poluostrva u korist susedne Crne Gore", prenele su "Večernje novosti". Za sada je nejasno da li Hrvatska prodaje i zemlju na Prevlaci ili samo preduzeće koje gazduje tom zemljom.

Crna Gora i Hrvatska duže od dve decenije nisu rešile vlasništvo oko teritorije poluostrva Prevlaka, na ulazu u Bokokotorski zaliv. Protokol o privremenom režimu razgraničenja Hrvatske i Crne Gore na Prevlaci, koji je još krajem 2002. godine potpisan na desetogodišnje razdoblje, istekao je načelnik opštine Konavle Luka Korda.

On je izjavio hrvatskim medijima da je odluka države o prodaji udela u društvu Park Prevlaka i "više nego smešna".

- Kome će prodati? Ima li ijedna budala koja bi to kupila? Društvo Park Prevlaka osnovano je s ciljem zaštite toga prostora. Strašno će se obogatiti onaj ko se odluči da otkupi udeo države. Doduše, imalo bi smisla tek kad bi država odlučila prodati svoju zemlju na Prevlaci - smatra Korda.

Član skupštinskog Odbora za evropske integracije iz crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta, kaže za "Novosti" da ga ta "prodaja" nije iznenadila, jer je, po njemu, Prevlaka deo hrvatske teritorije.

- Pitanje granice sa Hrvatskom na Prevlaci nije aktuelizovano na vreme, jer crnogorska vlast ne vodi računa o interesima naše države, već samo balansira na unutrašnjim konstruisanim podelama i manipulacijama kojima se štite privatni interesi - smatra Vasiljević.

On je rekao da međunarodna arbitraža, zbog specifičnosti položaja rta Ošro i same Prevlake, može u najboljem slučaju da utvrdi demilitarizovanu zonu kao konačno rešenje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA