Guverneru, zašto nam rastu rate za kredit?

Dejan Šoškić danima ne odgovara na pitanje šta se dešava s dinarom, zašto rastu rate za kredite, zbog čega je sve poskupelo i hoće li to neko već jednom zaustaviti

  • 0

Porasla vam je rata za kredit? Primetili ste da je u porodavnici većina prozvoda poskupela? Razmišljate da garažirate auto na neko vreme, jer je benzin otišao na vrtoglavih 146 dinara?

Sve ovo posledica je slabljenja dinara, što, međutim, i dalje ne zabrinjava guvernera NBS-a Dejana Šoškića, koji danima hrišćanski mirnim tonom poručuje da je sve u redu?!

ŠOŠKIĆ MUDRO ĆUTI

Na Šoškićev sto kao da ne dolaze analize koje govore da su građaninu Srbije s prosečnom platom od 36.000 dinara, koji redovno plaća kiriju za stan (ili ratu za kredit) i koji ima sreće da vozi nekakav automobil, mesečni troškovi porasli za 2.700 dinara, u odnosu na isti ovaj period prošle godine!

Šoškića izgleda ne uznemirava to što je dinar za samo godinu dana izgubio čak 13 odsto! Još manje ga zabrinjava što je zbog kursne razlike dug privrede prema bankama za godinu dana porastao za oko 194 milijarde, a građana za 55 milijardi dinara! Crvene lampice se ne pale ni zbog toga što je spoljni dug države, zbog drastičnog slabljenja dinara, za samo dva meseca porastao vrtoglavih 69 milijardi dinara!

Ali, sve te milijarde ne znače puno običnom čoveku. Njega zanima zašto mu je rata od 150 evra za stambeni kredit od 30.000 evra porasla oko 2.100 dinara i gde je tome kraj.

Odgovore na ova pitanja danima smo uzalud pokušavali da saznamo od guvernera Šoškića. On za Telegraf.rs nije imao vremena.

Ekonomisti tvrde da su oscilacije od 10 odsto kursa dinara i dalje podnošljive, jer je to uobičajeno kretanje kursa dolara, ali potencijalno može biti opasno u budućnosti. Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište kaže da ćemo za desetak dana znati da li je to samo oscilacija ili je reč o trajnom poremećaju koji može dovesti do inflatornog udara.

Nervozni su i strani investitori, jer su ulaganja u Srbiji bila u dinarima, pa sada ne mogu da povrate uloženi novac.

- Ovo je očekivana oscilacija domaće valute zbog nesporazuma sa MMF-om - kaže Mahmut Bušatlija, stručnjak za investicije, koji smatra da  je dinar previše jak za slabu ekonomiju koja stoji iza njega.

ZADUŽIVANJE NAS UNAZADILO

Pad vrednosti dinara posledica je zaduživanja prethodnih godina, koja su veštački stvarale novac.

- Arogancija u prethodnih jedanaest godina i zaduživanja samo da bi se novac veštački pravio, rasprodaja preduzeća i državne imovine u čijem građenju je malo današnjih političara učestvovalo, doveli su nas u ovu situaciju - naglašava Bušatlija, dodajući da je u proteklih nekoliko meseci dinar poskupeo 9 odsto i da će sve više poskupljivati.

Prognozirajući dalja kretanja kursa evra Bušatlija kaže da pad kupovne moći građana može dovesti do smirivanja kursa dinara, ali će platežna moć biti izuzetno mala, a život jako težak.

(Lj. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA