Poternica za Orićem ne važi u BiH

Zakonu o međunarodnopravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH nalaže da organi BiH obaveštavaju državu koja je raspisala poternicu, da tražena osoba, zbog BiH državljanstva na teritoriju BiH neće biti uhapšena radi izručenja

  • 14

Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH saopštila je da poternice koje je srpski Interpol raspisao za Naserom Orićem ne važe u BiH.

Direkcija je u ponedeljak primila poternice Srbije za ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem i načelnikom ratne policije u tom mestu Hakijom Mehonjićem i odmah Interpol Beograd, centralu Interpola u Lionu i agencije za sprovođenje zakona u BiH obavestila da oni u BiH ne mogu biti uhapšeni radi izručenja.

- Interpol Beograd obavestili smo i o mogućnosti ustupanja krivičnog gonjenja pravosudnim organima BiH - naveli su iz Direkcije, dodavši da su postupili prema Zakonu o međunarodnopravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH.

I Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH, kaže da ovaj zakon nalaže da organi BiH obaveštavaju državu koja je raspisala poternicu, da tražena osoba, zbog BiH državljanstva na teritoriju BiH neće biti uhapšena radi izručenja.

Tvrdi da izručenje osumnjičenih za ratne zločine drugoj državi ne dopušta ni Evropska konvencija o ekstradiciji ni Ugovor o ekstradiciji, potpisan između BiH i Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anti antifa

    4. februar 2014 | 21:19

    Ali zato važi u susednoj Republici Srpskoj

  • MiroSemberac

    4. februar 2014 | 21:53

    Najbolje ovako- lepo ga kidnapovati ,dovesti ga na teritoriju Srbije i zlocinca uhapsiti, na nacin a 'la CIA , MOSAD, MI6 .. i eto resenja..

  • neko tamo

    4. februar 2014 | 21:49

    Izgleda da je samo Srbija ipala naivna pa je isporucila svoje ljude Hagu...eeee Srbijo naivna si ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA