DA LI STE ZNALI: Ameri nas prisluškuju i kad nismo na internetu

Američka Nacionalna služba za bezbednost (NSA) ugradila je u 100.000 računara širom sveta takozvane "radio bubice", koje omogućavaju prisluškivanje i krađu podataka i sa kompjutera koji nisu povezani sa internetom

  • 12

Američka Nacionalna služba za bezbednost (NSA) postavila je špijunski softver u 100.000 kompjutera širom sveta. NSA može da špijunira računare čak i ako nisu povezani sa internetom, a za to se koriste specijalne radio bubice, koje su već instalirane na tim kompjuterima, objavio je "Njujork Tajms".

Amerikanci na taj način mogu da nadziru računare, ali i da grade digitalnu mrežu preko koje mogu da vrše sajber napade, tvrdi američki dnevnik.

Mada je softver uglavnom instaliran kroz kompjuterske mreže, NSA raspolaže i tajnom tehnologijom koja joj omogućava da ulazi u datoteke i menja podatke u računarima čak i kada oni nisu povezani sa Internetom.

Tehnologija, koju NSA koristi od 2008. godine, koristi tajni kanal radio talasa koji se prenose putem čipova i USB kartica skrivenih u računaru.

Agencija za bezbednost tvrdi da ti napori predstavljaju odbranu od stranih sajber napada, a ne ofanzivno sredstvo. Međutim, kada su Kinezi koristili sličan softver u računarskim sistemima američkih kompanija ili vladinih službi, Vašington je protestovao sa najvišeg nivoa, ističe "Njujork tajms".

Glavne mete NSA i Sajber komande Pentagona jesu Kineska armija, koju SAD optužuju za digitalne napade na američke industrijske i vojne ciljeve, kao i ruska vojska, meksička policija i narko karteli, trgovinske institucije u EU i pojedini partneri u borbu protiv terorizma, poput Saudijske Arabije, Indije i Pakistana.

Nema dokaza da je NSA postavila špijunski softver ili koristila tehnologiju radio talasa na teritoriji SAD.

(Telegraf.rs / Izvor: Nytimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    5. februar 2014 | 22:42

    Sledeći put kad budem morao da popustim pritisak iz creva onda cu se približiti laptopu da me bolje čuju :)))

  • Boki

    5. februar 2014 | 23:34

    Ako me prisluskujete mogu samo da vam ponudim isto sto i Seselj svojeveremeno sudijama haskog tribunala.

  • Bond

    5. februar 2014 | 23:16

    A ovi racunari u drzavnim firmama sto stizu iz donacija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA