Nemaju svoju valutu, ali imaju šest tuđih

Međunarodne sankcije i drugi problemi izazvali su u Zimbabveu i veliki pad deviznog priliva, a zbog opšteg privrednog kolapsa zemlja je prestala da koristi sopstvenu valutu

  • 2

Vlada Zimbabvea je odlučila da, pored američkog dolara i južnoafričkog randa, kao platežno sredstvo uvede i japanski jen, kineski juan, indijski rupi i australijski dolar.

Zbog neuspelog sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom i prazne državne kase, Zimbabve već pet godina nema nacionalnu valutu, preneo je RFI.

Međunarodne sankcije i drugi problemi izazvali su u Zimbabveu i veliki pad deviznog priliva od stranih turista, a zbog opšteg privrednog kolapsa zemlja je, posle razorne hiperinflacije 2009. godine, prestala da koristi sopstvenu valutu i prešla na američki dolar.

Ekonomska situacija u Zimbabveu počela je naglo da se pogoršava početkom minule decenije, kada je predsednik te afričke države, Robert Mugabe, naredio oduzimanje zemlje farmerima koji su mahom bili poreklom iz Velike Britanije i nekih drugih evropskih zemalja.

Takva politika izazvala je pad poverenja investitora, a proizvodnja u Zimbabveu je drastično opala, posebno nakon uvođenja međunarodnih sankcija toj zemlji.

Dobri poznavaoci ekonomskih prilika u Zimbabveu navode da u zemlji sada oko 90 odsto radno sposobnog stanovništva nema posao, a velike farme koje su ranije oduzete evropskim zemljoposednicima potpuno su zapuštene.

Ekonomski analitičari, međutim, ne mogu da odgonetnu šta je svrha uvođenja novih moneta kao platežnog sredstva u Zimbabveu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joj

    5. februar 2014 | 18:52

    Slicno je poceo i pad Srbije oduzimanjem imovine od strane komunistickog rezima koji jos uvek prisutan.

  • $

    5. februar 2014 | 20:36

    Idemo istim putem!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA