Slike vođa nacija obrađivane u "fotošopu" i pre 50 godina

Slike Benita Musolinija, Jozefa Staljina i Adolfa Hitlera bile su obrađivane ,diktatori su po potrebi „izbacivali“ slike osoba sa kojima kasnije nisu bili u dobrim odnosima

  • 0

Bivši predsednik Amerike Abraham Linkoln može izgledati identično kao i vođa iz građanskog rata od pre 150 godina, zaključak je digitalne forenzičarke doktorke Hani Farid. Izučavanjem starih Linkolnovih slika pronađeno je da su njegove slike kombinacija slike njegove glave i slike tela Džona Kalhona,  starog vojskovođe.

Obrada slika u to vreme smatrana je nemogućom, ali je ipak utvrđeno da je i 1960. godine korišćen Fotošop, a Linkolnove slike nisu jedini primer

Digitalna forenzičarka doktorka Hani Farid je rekla da iako mislimo da je Fotošop zadužen za obradu fotografija, ne možemo osporiti činjenicu da su slike obrađivane i u 19. veku.

Iako postoje mnoge lažne slike iz istorije, to se tek danas saznaje. Takođe postoji informacija da su i slike Fidela Kastra, Jozefa Staljina i Adolfa Hitlera bile obrađivane i da su diktatori videli korist i da su po potrebi „izbacivali“ slike sa osobama sa kojima kasnije nisu bili u dobrim odnosima, saznaje Dejli mejl.

Primer je fotografija Metju Brejdija na kojoj se vidi da je Adolf Hitler na slici zajedno sa Gebelsom, koji je nakon njihove rasrave uklonjen sa slike.

Takođe, fotografija italijanskog  diktatora Benita Musolinija obrađena je tako što je sa slike uklonjena osoba koja stoji pored konja, kako bi Musolini sa podignutim mačem izgledao „više herojski“.

Na slici Jozefa Staljina uklonjen je neprijateljski komadant sa kojim se Staljin slikao, a sa kojima je kasnije bio u lošim odnosima.

Zaključak je da je razumljivo da niko tada nije mogao da ima poverenja u fotografe.

(Dejli mejl / Isidora Danić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA