VRANJE: Lekari za konstatovanje smrti dobijaju 1.500 dinara

Na ovaj potez lokalne vlasti odlučile su se jer jer je dosad bilo propusta u radu, do te mere da je smrt, u pojedinim slučajevima, utvrđivana telefonski

  • 8

Lokalne samouprava u Vranju odlučila je da iz budžeta izdvoji sredstva za plaćanje lekara mrtvozornika. Lekari  će ubuduće dobijati 1.500 dinara po konstatovanoj smrti.

Na ovaj potez lokalne vlasti odlučile su se jer jer je dosad bilo propusta u radu do te mere da su smrti umesto obaveznog izlaska na teren utvrđivane telefonski.

- Bilo je zaista mnogo primedaba građana na rad lekara mrtvozornika. Konkretno, mladi lekari koji rade u Hitnoj pomoći za minimalac moći će da zarade platu, a angažovaćemo i jednog lekara sa Nacionalne službe za zapošljavanje - objašnjava dr Aleksandar Stajić, član gradskog veća zadužen za zdravstvo.

Lekari u Zdravstvenom centru bili su do sada zaduženi za proglašavanje smrti i teško su usklađivali brojne obaveze sa dodatnom delatnošću, pišu Novosti.

- Radio sam u Hitnoj pomoći, izlazak na teren radi konstatovanja smrti je izuzetno odgovoran posao. Prvi razlog je što postoji mogućnost kliničke smrti, a drugo, obaveza je lekara da utvrdi ima li elemenata nasilne smrti - objašnjava direktor bolnice dr Zvonimir Đorđević i pozdravlja odluku lokalne samouprave.

Na teritoriji grada godišnje se izda od 800 do 1.000 umrlica kažu podaci gradske uprave Vranja. Umrlice se izdaju tek pošto mrtvozornik konstatuju smrt.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. februar 2014 | 08:02

    Da li je moguce!? Nece da rade svoj posao i da prihvate odgovornost, pa onda budu nagradjeni ako to urade! Kakva besmislica, nemam reci.

  • milisavic

    6. februar 2014 | 07:53

    Za koju godinu sve ce izumreti u vranje i okolina al i ne se isplati da se zivi u ovakvu drzavu.....

  • Vranjanac

    6. februar 2014 | 06:44

    Alo ljudi pa jer njemu ide plata da od kuce radi i utvrdjuje smrt,mala doktorska plata a i ovi u Vranjskoj Opstini nisu cvecke,da se preispita malverzacije u vladi Antica jer tri poklopca za sahtu kostaju 3000000dinara tri miliona dinara!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA