Nestalo ordenje čoveka koji je rekao: Pucajte, ja i sad držim čas!

Ne zna se gde je Orden belog orla četvrtog reda i Orden Svetog Save četvrtog reda, koje je heroj Miloje Pavlović dobio za ratne zasluge i junaštvo u Prvom svetskom ratu

  • 9

Iz depoa Spomen-muzeja "21. oktobar" u Šumaricama nestalo je ordenje heroja Miloja Pavlovića, direktora kragujevačke gimnazije koji je oktobra 1941. streljan zajedno sa svojim đacima. Reč je o čoveku koji je odbio da mu fašisti poštede život i pre streljanja izgovorio čuvenu rečenicu: "Pucajte, ja i sada držim čas".

U Muzeju "21. oktobar" čuva se oko 1.500 eksponata, među kojima su satovi, knjižice, pisma ljudi koji su najmilijima uputili poslednje poruke pre nego što su stradali u jednom od najvećih zločina fašista u Drugom svetskom ratu.

Međutim, ustanovljeno je da je nestao Orden belog orla četvrtog reda i Orden Svetog Save četvrtog reda, koje je heroj Pavlović dobio za ratne zasluge i junaštvo u Prvom svetskom ratu i koji su čuvani u depou Muzeja. Nema ni tri džepna sata koji su pripadali streljanima u Šumaricama, pišu Novosti.

Direktor Spomen-parka Zlatko Milojević kaže da je nestanak važnih eksponata otkriven posle popisa u depou početkom ove godine. To je, kako kaže, urađeno iz proceduralnih razloga, pošto je preminuo doskorašnji rukovodilac odeljenja i popis je urađen da bi se "registrovalo stanje" koje preuzima novi rukovodilac.

Podnete su prijave protiv nepoznatih osoba, a eksponati koji su nestali, tvrdi Milojević, imaju veliku vrednost koja se ne može meriti novcem. On napominje da nije bilo obijanja depoa i da se ne zna da li su važni eksponati negde slučajno zatureni, eventualno nekome dati na revers, ili je reč o nečem trećem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IceJomler

    7. februar 2014 | 11:56

    Nema to obraza ni časti, kućnog odgoja ni morala! Moramo učiti i poštovati istoriju, jer samo tako znamo i ko smo i šta smo! Nadam se da će ova sramota biti riješena vrlo brzo a odgovorni iza brave!

  • Ljiljanа.

    7. februar 2014 | 14:03

    Али ордење је добио за заслуге у Првом, а стрељан у Другом.

  • SM

    7. februar 2014 | 13:15

    Drugi Svetski rat... Bravo za novinare iz Telegrafa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA