GORI BOSNA: Radnici upali u zgradu Vlade, uzvikuju "lopovi, lopovi"

Protesti u Tuzli ne jenjavaju, a 4.000 nezadovoljnih stanovnika širom BiH izlašlo je na ulice. Mediji ove zemlje komentarišu da je ovo uvod u "bosansko proleće"

  • 10

Situacija u Tuzli se zaoštrava! Demonstranti su na protestima nezadovoljnih radnika prvo počeli kamenjem, drugim predmetima i ostalim eksplozivnim napravama da intenzivno gađaju zgradu Vlade, da bi na kraju ušli unutra i zapalili je.

Zgrada Vlade je u plamenu, a u njoj se nalazi nekoliko demonstranata, koji s prozora prvog sprata iskaču napolje. Policija se povukla iz zgrade u ogromnom naletu demonstranata, dok jedno vatrogasno vozilo počelo s gašenjem požara, ali i dalje kulja gust crn dim iz Vlade. Radnici su demolirali jedno vozilo vlade.

Demonstranti su se prvo okupili ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona (TK) u velikom broju. Njih više od 4.000 ispred vlade uzvikuje: "Lopovi, lopovi". Čuli su se poneki topovski udari i petarde, i situacija je postala sve napetija.

Potpuno je bila blokirana raskrsnica ispred zgrade Vlade. Iz Vlade TK ponudlili su predstavnicima demonstranata da razgovaraju, što su oni kategorično odbili te i dalje traže ostavku kompletne Vlade TK. Podršku demonstrantima pružaju i građani s balkona okolonih zgrada.

U Kantonalnom tužilaštvu održana je pres-konferencija na kojoj je glavni tužilac Tomislav Ljubić saopštio detalje oko puštanja na slobodu trojice uhapšenih. Aldin Širanović, Albin Herljević i Nusret Hodžić pušteni su sinoć iz pritvora u kasnim noćnim satima. Prema Ljubićevim rečima nije bilo elemenata za njihovo zadržavanje u pritvoru, ali je protiv sve trojice pokrenuta istraga.

Protiv dvojice zbog napada na ovlašćena službena lica, odnosno policiju, dok je treći osumnjičen za pomaganje prilikom bega četvrtoj osumnjičenoj osobi. Ta osoba je Almir Arnautović i za njim je raspisana poternica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, posle dvodnevnih demonstracija nezadovoljnih građana, sa više od 130 povređenih, pozvala je jutros građane da svojim ponašanjem doprinesu normalizaciji odnosa i smirivanju situacije.

Naročito zabrinjava učešće dece i maloletnika u protestima, naveo je MUP i pozvao roditelje da utiču na decu da izbegavaju mesta na kojima se okupljaju demonstranti.

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević pozvao je ponovo predstavnike firmi, čiji su radnici započeli proteste zbog loše privatizacije, da danas dođu na sastanak sa predstavnicima Vlade da bi se razgovaralo o rešavanju radničkih zahteva.

Takođe, Vlada početkom naredne sedmice namerava da održi sastanak sa predstavnicima Udruženja nezaposlenih Tuzla, koje je bilo aktivan učesnik protesta kako bi se definisali prioritetni ciljevi i zahtevi mladih.

I kantonalna Vlada apeluje na građane da se suzdrže od uništavanja privatne i javne imovine i da se "komunikacija vrati u institucionalne okvire, kako bismo najefikasnije iznašli rešenja za novonastalu situaciju", prenosi Fena.

Tužilaštvo u saradnji sa MUP- om Tuzlanskog kantona i dalje utvrđuje ulogu, delovanje i odgovornost većeg broja osoba tokom dva dana demonstracija u Tuzli, navodi se u saopštenju.

OPRAVDAN REVOLT SIROMAŠNIH

Bosna i Hercegovina suočena je s talasom socijalnih nemira koji po svemu podseća na pravi narodni ustanak, ocenjuju danas dnevni listovi u toj zemlji, dan pošto je više od 130 ljudi, među njima 104 policajca, povređeno u protestima u Tuzli.

Elektronski i štampani mediji u BiH opravdavaju proteste i ističu da su oni rezultat teškog socijalnog i privrednog stanja u zemlji koje predugo traje. Na naslovnim stranama izdanja svih uglednijih novina osvanule su velike fotografije s prizorima s tuzlanskih ulica.

- Počela je nova Husinska buna - naslov je koji je uz te fotografije objavilo sarajevsko "Oslobođenje", aludirajući na pobunu rudara s područja Tuzle 1920. godine, kada su se zbog smanjenja nadnica sukobili s tadašnjom kraljevskom žandarmerijom pri čemu je ubijeno sedam rudara.

Nazivajući aktuelna zbivanja u Tuzli i uvodom u "bosansko proleće", list ističe da podrška demonstrantima stiže i iz drugih delova zemlje.

Dnevni avaz za izgrede krivicu svaljuje uglavnom na vladu Tuzlanskog kantona i njenog predsednika Seada Čauševića koji je u četvrtak uveče poručio da ni on ni njegova vlada neće dati ostavku uprkos zahtevima protestanata.

Komentator toga lista Čauševića i ministre optužuje za kukavičluk, jer se nisu suočili sa zahtevima građana. Avaz takođe, insistira na odgovornosti policije zbog navodne prekomerne upotrebe sile.

Poziv građanima na iskazivanje nezadovoljstva uputili su Helsinški parlament građana Banja Luke i još jedna nevladina organizacija sa sedištem u Federaciji BiH.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA