ISTRAŽUJEMO: Moramo li da plaćamo TV pretplatu?

Pravnog leka za ovu situaciju nema, smatraju advokati. Dokle god je na snazi aktuelni zakon pretplata mora da se plaća, inače RTS ima puno pravo da neplatiše tuži

  • 17

Građani Srbije godinama su se delili na one koji uredno plaćaju TV pretplatu i one koje ovaj namet nikad nisu prihvatili. Poslednjih dana ovo pitanje ponovo je u žiži interesovanja.

Raspisivanje izbora odužilo je usvajanje zakona kojim će biti ukinuta TV pretplata, a na snagu je stupila Vladina uredba kojom će RTS i Radio-televizija Vojvodine ove godine iz budžeta dobiti određenu sumu novca za svoje potrebe. Prethodnih dana spekulisalo se o 7,5 milijardi dinara.

Ovo znači da oni koji su do sada plaćali TV pretplatu sada to čine duplo. Ukoliko plaćaju i kablovskog operatera, umesto jednom tri puta izdvajaju novac za gledanje, tj. vidljivost RTS-a na svojim ekranima!

Pravnog leka za ovu situaciju nema, smatraju advokati. Dokle god je na snazi aktuelni zakon pretplata mora da se plaća, inače RTS ima puno pravo da neplatiše tuži.

Iako su složni u tome da su građani dovedeni u situaciju da duplo plaćaju pretplatu, sagovornici Telegrafa smatraju da je ova situacija transparentnija od prethodne u kojoj smo se nalazili.

- Opšte je poznato da je država i do sada pomagala RTS, iako su građani plaćali pretplatu. Ovim se dobilo da tačno znamo koliko para odlazi za javne servise. Mnogo važnije pitanje je da li RTS taj novac koji dobija troši odgovorno. Da li zaista imamo potrebu za 4.000 zapslenih u tom servisu ili bi to moglo da se uradi sa znatno manjim kadrom? - kažu iz jedne advokatske kancelarije.

S druge strane, advokat Marija Vagner smatra zakon mora da se poštuje, ali upućuje na to da se nijednom građaninu ne daje pravo da bira da li će javni servis plaćati preko budžeta, pretplate ili kablovskog operatera i da je tu najveći problem.

Ona upozorava da se građani čuvaju i onih koji pozivaju na neplaćanje pretplate.

- Imali smo svojevremeno situaciju da su pojedinci pozivali narod da ne plaćaju Infostan, pa kada su stizale tužbe, niko od njih nije stao iza tog naroda - podseća Vagnerova.

Sreće imaju oni koji godinu dana nisu plaćali TV pretplatu, a u tom periodu im nije stigla opomena ili tužba od RTS-a. Njihov dug je zastareo i nisu u obavezi nikome da plaćaju.

Iako advokati jasno tvde da Javnom servisu duplo plaćamo namet, savet za građane nemaju. Zakon je jasan, a da li će se neko oglušiti o njegove stavke, odluka je i odgovornost pojednica.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    7. februar 2014 | 22:26

    Ha pa nek kodiraju svoj kanal pa ako neko hoće da ih gleda nek plaća,ja nikad nisam plaćao niti to planiram da radim.Nisu mi kupili televizo niti mi plaćaju struju.

  • joE

    7. februar 2014 | 21:33

    Najbolje da zaposlenima od plate,penzionerima od penzija,djacima od uzine uzimaju za pretplatu. Gasi RTS tamo niko nista ne radi

  • milisavic

    7. februar 2014 | 23:16

    Vucic javno je izjavio da ce preplata biti ukinuta zasto do sada nije ispunio obecanje??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA