Kosovo želi vojsku nalik američkoj!

Namera privremenih institucija u Prištini jeste da sadašnjih 2.500 pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga ustroji u sistem nalik američkom, koji bi imao zeleno svetlo za delovanje u vanrednim situacijama

  • 7

Najava reorganizovanja Kosovskih bezbednosnih snaga u formaciju po ugledu na Nacionalnu gardu SAD samo je korak dalje u stvaranju vojske Kosova.

Na ovaj proces međunarodna zajednica gleda blagonaklono, iako je nepodeljena ocena stručnjaka da bi stvaranje vojske Kosova destabilizovalo Balkan, pišu Novosti.

Namera privremenih institucija u Prištini jeste da sadašnjih 2.500 pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga ustroji u sistem nalik američkom, koji bi imao zeleno svetlo za delovanje u vanrednim situacijama, ali i u slučajevima ugroženosti unutrašnje bezbednosti.

Sve ovo odvija se uz saglasnost NATO i civilnih tela međunarodne zajednice. Ovaj savez, čiji su vojnici u sastavu Kfora, zasad se protivi samo upotrebi termina “vojska” u zvaničnom nazivu ovih snaga.

Transformacija kosovskih snaga bezbednosti u gardu, prema mišljenju stručnjaka za bezbednost, samo će dodatno da zategne balkanski bezbednosni čvor. On je već zakomplikovan prošlogodišnjim sklapanjem sporazuma vlasti Prištine i Tirane o zajedničkoj obuci i delovanju sa albanskom vojskom, ali i postavljanjem komandanta terorističke OVK Agima Čekua za ministra bezbednosnih snaga.

Zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama ograničio je obim kosovske vojske na 2.500 aktivnih pripadnika i rezervu od 800 ljudi. Procene o snazi albanske vojske su različite, ali se najčešće pominje brojka od 13.000 ljudi koji imaju različiti status. Potencijalni problem leži u vojnom sporazumu Kosova i Albanije, koji bi mogao da rezultira potencijalnim sadejstvom oko 20.000 pripadnika dve vojske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Huehuehue

    8. februar 2014 | 10:30

    Kad bi zaratili sa njima bez mesanja drugih drzava ja mislim da oni ne bi ni albaniju imali

  • cica Draza

    8. februar 2014 | 10:59

    Mogu da budu i 50 hiljada

  • Ja

    8. februar 2014 | 11:26

    A ko bi se to odazvao pozivu za bilo koji rat posle svega?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA