Ovo je najmoćnija žena u svetskom biznisu! (FOTO)

Meri Bara (52), veteranka u "Dženeral motorsu", postala je izvršni direktor tog najvećeg američkog proizvođača automobila sredinom januara, postavši istovremeno i prva žena na čelu neke autokompanije, kojima tradicionalno dominiraju muškarci

  • 0

Nova izvršna direktorka Dženeral motorsa (GM), Meri Bara, našla se na vrhu liste najmoćnijih žena u globalnom biznisu, koju sastavlja američki poslovni magazin "Forčn".

Bara, veteranka u GM-u, postala je izvršni direktor tog najvećeg američkog proizvođača automobila sredinom januara, postavši istovremeno i prva žena na čelu neke autokompanije, kojima tradicionalno dominiraju muškarci, prenosi agencija AP.

- Bara nije tip šefa koji bi pomislio da će se naći na našoj listi, posebno na njenom vrhu, ali ona je to zaslužila zbog svog malog ega i hrabrosti da menja stvari - navodi magazin. Kao direktor GM, Bara (52) upravlja kompanijom sa više od 212.000 zaposlenih u 396 postrojenja na šest kontinenata.

Na listi 50 najuticajnih žena u biznisu mahom se nalaze direktorke koje upravljaju međunarodnim firmama. Amerikanke zauzimaju osam od prvih deset pozicija na listi. Na drugom mestu nalazi se Džini Rometi (56), predsednica i izvršna direktorka tehnološkog giganta IBM, a sledi je Indra Nuji (58), direktorka "Pepsija".

Na petom mestu je Elen Kulman (58) iz DuPonta, na šestom Ajrin Rozenfeld (60) iz Mondelez internešnel, na sedmom Merilin Hjuson (60) iz "Lokhid Martina", na osmom Meg Vitman (57) iz "Hjulit-Pakarda", a na devetom Partiša Verc (60) iz "Arčer Dejnijels Midland".

Predsednica brazilskog naftnog giganta Petrobras, Marija das Grasas Silva Foster (60) četvrta je na listi, a predsednica australijske banke Vestpak Gejl Keli (57) deseta.

Jedanaesto mesto zauzima Šeril Sendberg (44), finansijska direktorka društvene mreže Fejsbuk, a dvanaesto Fibi Novaković iz aeronautičke kompanije Dženeral dajnemiks.

Na sledeća tri mesta su Safra Kec iz firme Orakl, Marisa Mejer (38), predsednica internet kompanije Jahu i Alison Kuper, izvršna direktoka britanske kompanije Imperijal tobako, koja je ujedno prva Evropljanka na listi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA