Osniva se novi sud za zločine na Kosovu!

Tribunal će se baviti mogućim slučajevima zločina u periodu 1998 - 2000 godine, a na osnovu izveštaja specijalnog izvestioca Parlamentarne skupštine SE Martija

  • 6

Evropska unija je, zajedno s nekoliko država članica, pripremila nacrt statuta novog tribunala koji će biti lociran van Kosova, a sudiće po optužbama za zločine počinjene u pokrajini u periodu 1998-2000, opisane u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, piše danas dnevni list "Tribuna".

Prema tom listu, koji navodi da je imao uvid u nacrt statuta tribunala, sedište suda, za koji se predviđa da nastavi rad Istražnih specijalnih snaga Euleksa, biće van Kosova i kosovskog sudskog sistema da bi se obezbedila nezavisnost sudstva, brzo i pravedno procesuiranje, ali i zbog bezbedonosnih rizika.

Tribunal će biti nadležan za slučajeve kao što su genocid, zločini protiv čovečnosti, ratni zločini i ostali zločini protiv pravde. Tribunal će se baviti mogućim slučajevima zločina u periodu 1998 - 2000 godine, a na osnovu izveštaja specijalnog izvestioca Parlamentarne skupštine SE Martija.

Marti je u svom izveštaju izneo optužbe protiv bivših glavnih rukovodilaca OVK, uključujući i aktuelnog kosovskog premijera Hašima Tačija, zbog trgovine organima na KiM, a pominju se i trgovina drogom, oružjem, cigaretama kao i kidnapovanja i ubistva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ?

    8. februar 2014 | 14:53

    Sta konacno??? Ocekujete pravdu??? Opet cemo mi biti ti koje ce da osudjuju!!!

  • Aron

    8. februar 2014 | 13:19

    Konačno .......

  • Jao odlično!

    8. februar 2014 | 15:08

    Evo nama još jednog kazamata za Srbe, još jedne pravedne organizacije kao što je onaj jad i čemer od takozvanog tribunala. Jadna nam majka kad smo slabi i kilavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA