Predsednik Rumunije kažnjen sa 135 evra zbog vređanja Roma!

Basesku je 2010, u Sloveniji izjavio da "veoma malo nomadskih Roma želi da radi i da veliki broj njih živi od krađe". Tridesetak organizacija za ljudska prava u Rumuniji kritikovalo je tu izjavu kao "rasističku"

  • 2

Predsednik Rumunije Trajan Basesku kažnjen je novčanom kaznom od 135 evra zbog diskriminatornih izjava o Romima tokom posete Sloveniji, saopštio je danas rumunski Savet za borbu protiv diskriminacija.

- Ovo nije prvi put da predsednik daje takve izjave, i zato je Savet odlučio da izrekne ovu kaznu - rekao je portparol Saveta Istvan Haler.

Predsednik nije želeo da komentariše odluku o kazni. Basesku je 2010, u Sloveniji izjavio da "veoma malo nomadskih Roma želi da radi i da veliki broj njih živi od krađe".

Tridesetak organizacija za ljudska prava u Rumuniji kritikovalo je tu izjavu kao "rasističku". Basesku je već dvaput kažnjen zbog sličnih izjava: 2007. i 2011. godine.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA