Tajna optužnica protiv Asanža

U elektronske poruke u kojima se govori o optužnici protiv osnivača Vikiliksa uvid imali australijski mediji

  • 0

Američki tužioci sastavili su tajnu optužnicu protiv osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, javljaju australijski mediji koji se pozivaju na poverljive elektronske poruke.

Reč je o jednom od mnogih mejlova američke kompanije "Stratfor" koja se bavi geopolitičkim analizama, koje je "Vikiliks" počeo da objavljuje u ponedeljak.

- Imamo zapečaćenu optužnicu protiv Asanža - navodi se u mejlu koji je potpredsednik u "Stratforu" za obaveštajna pitanja Fred Barton uputio analitičarima ove kompanije, piše dnevnik "Sidnej morning herald".

List, koji ima pristup mejlovima, naveo je da je ovaj komentar od 26. januara prošle godine dat kako odgovor na medijske izveštaje o tome da američki istražitelji grade slučaj protiv "Vikiliksa", a informacija je data uz zahtev da se ne objavljuje.

Australijski dnevnik ističe da je Barton poznati stručnjak za bezbednost i borbu protiv terorizma i da ima bliske veze sa američkim obaveštajnim i policijskim agencijama.

Asanž, državljanin Australije, čeka odluku Vrhovnog suda Velike Britanije po osnovu njegove žalbe na odluku o izručenju Švedskoj, koja ga traži zbog optužbi za silovanje. Osnivač "Vikiliksa" te optužbe poriče, ističući da su politički motivisane i da su povezane sa aktivnostima njegovog vebsajta.

On strahuje da bi, ukoliko bude izručen Švedskoj bio odmah predat SAD, kako bi se suočio sa optužbama zbog objavljivanja poverljivih američkih depeša.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA