Euleks odbacio optužbe za pristrasnost

Nemački diplomata Bernd Borhart, šef misije Euleksa na Kosovu i Metohiji, odbacio je optužbe da je njihov rad politički motivisan

  • 0

Nakon protesta zbog hapšenja Srba i Albanaca, šef misije Euleksa na Kosovu Bernd Borhart rekao je za BIRN da će osumnjičeni biti procesuirani bez obzira na politiku koju zastupaju ili njihovu nacionalnu pripadnost.

Srbi su prošlog meseca, zbog slučajeva koje je Euleks pokrenuo protiv istaknutih političara, izašli na ulice Mitrovice kako bi protestovali zbog hapšenja Olivera Ivanovića, koji se kandidovao za gradonačelnika. Sa druge strane, Albanci u Prištini protestovali su prošlog maja zbog hapšenja sedam bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, uključujući gradonačelnika Srbice, Samija Ljuštakua.

Činjenica da su obojica u to vreme bili kandidati za gradonačelnika pokrenula je spekulacije da se Euleks meša u njihove političke karijere, što Borhart odlučno odbacuje. 

- To je zaista pretpostavka koju ja ne razumem. Kada je Euleks hapsio, na primer, gradonačelnika Srbice, to je navodno bio deo političke agende protiv OVK; kada je Euleks uhapsio kandidata za gradonačelnika Mitrovice, to je bila navodna politička agenda protiv Srba. Ja o tome pričam sa političarima i pokušavam da im objasnim da je naš pristup da gledamo dokaze, da gledamo tragove, a ne partiju ili nacionalnost - rekao je šef Euleksa, nemački diplomata Bernd Borhart.

Od kada je misija počela sa radom 2008. godine, Euleks je doneo presude u 30 slučajeva ratnih zločina, dok su 92 slučaja u toku. Članice Evropske unije ovog leta treba da odluče o budućem mandatu Euleksa, a kosovske vlasti žele da misija odustane od nekih izvršnih ovlašćenja u određenim oblastima, naročito kada je reč o organizovanom kriminalu i korupciji.

Među ozbiljnim problemima sa kojima se suočava Euleks jeste zastrašivanje svedoka.

- Naišli smo na brojne situacije gde se svedoci plaše zastrašivanja, što je izgleda potpuno uobičajena stvar i može se ostvariti neposredno kroz privatne kontakte, ali i posredno kroz izjave u javnosti - rekao je Borhart.

On je dodao i da je problem s kojim se tužitelji Euleksa suočavaju i to što neki od osumnjičenih više nisu na Kosovu.

- Bavljenje ratnim zločinima je moguće kada su osumnjičeni kosovski Albanci ili drugi koji ovde žive. Međutim, kosovsko zakonodavstvo ne dozvoljava započinjanje slučaja ili vođenje slučaja u odsustvu. To znači da kada je osumnjičeni van zemlje, a mnoge zemlje ne izručuju svoje građane, u tim slučajevima jedino je moguće raditi zajedno sa tužilaštvom zemlje u kojoj živi osumnjičeni - objasnio je on za BIRN.

Nemački diplomata je saradnju Euleksa i srpskih vlasti opisao kao "zadovoljavajuću", navodeći da Euleks trenutno sarađuje sa Beogradom na istrazi nekoliko slučajeva ratnih zločina i mogućih masovnih grobnica.

(Telegraf.rs / Izvor: BIRN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA