Vlada platila Železaru 40 miliona i jedan dolar

Srbija nasledila dugovanja koja je kompanija Ju-Es-Stil imala prema sestrinskoj firmi u slovačkim Košicama

  • 1

Američki "Ju-Es-Stil" nije od Srbije dobio samo jedan dolar za smederevsku železaru već celih 40 miliona dolara, jer je kompanija imala dugovanja prema sestrinskoj firmi u slovačkim Košicama.

Taj dug Srbija je ugovorom nasledila i isplatila. Reč je o dugu nešto većem od 53 miliona dolara, ali su Amerikanci pristali da otpišu 25 odsto tih potraživanja, tako da je Srbija za smederevsku železaru platili oko 40 miliona dolara.

Odredbe ugovora, u koji je "Blic" imao uvid, pokazuju da se Vlada Srbije kao kupac obavezala da će platiti dug železare od 53.180.000 dolara ustanovljen 31.decembra 2011. godine za isporučene sirovine, opremu, delove i nabavku, pružene kompjuterske i menadžmentske usluge.

Ugovorom su date dve mogućnosti plaćanja - tako što će država iskoristiti raspoloživi novac s računa "Ju-Es-Stila Srbija" jednak dugu ili će ga sama platiti u roku od tri dana od završetka transakcije.

S druge strane, obaveze prema Vladi Srbije imao je i "Ju-Es-Stil Košice". Ugovorom su se obavezali da će nam ostaviti obrtna sredstva u iznosu od 110 miliona američkih dolara.

U Vladi Srbije tvrde da nisu ništa platili osim jednog dolara, ali su ipak potvrdili da je Železara isplatila sve obaveze, od čega i 40 miliona dolara Amerikancima.

- Železara je preuzela obaveze prema dobavljačima od 105 miliona dolara. Među njima se nalazila i fabrika u Košicama, koja je Železari isporučila sirovine i repromaterijal u vrednosti od oko 53 miliona dolara - rekli su u Vladi.

(Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA