HILARI KLINTON: Monika Levinski je narcisoidni, komični lik (FOTO)

Reakciju Hilari Klinton iz 1998. godine, kad je otkrila da je suprug vara, detaljno je u svojim beleškama opisala bliska prijateljica nekadašnje prve dame Dajan Bler, a beleške su pohranjene u Univerzitetu u Arkanzasu

  • 8

Hilari Klinton je, u jednom razgovoru sa prijateljicom, opisala Moniku Levinski kao narcisoidnu i komičnu figuru i objasnila zašto je suprugu Bilu Klintonu, koji je tada bio predsednik SAD, oprostila vanbračnu aferu sa tom devojkom koja je bila na praksi u Beloj kući.

Reakciju Hilari Klinton iz 1998. godine, kad je otkrila da je suprug vara, detaljno je u svojim beleškama opisala bliska prijateljica nekadašnje prve dame Dajan Bler, a beleške su pohranjene u Univerzitetu u Arkanzasu, gde je Blerova bila profesorka političkih nauka, do svoje smrti 2000. godine.

U nedelju uveče, priču o tome kako je Hilari komentarisala nezapamćenu aferu, objavio je konzervativni sajt "Washington Free Beacon", a Si-En-En (CNN) danas tvrdi da je potvrđeno da je dokumentacija autentična.

Portparol Hilari Klinton nije odgovorio na poziv američke tv mreže da prokomentariše navode.

- To je bila greška, ali ona (Hilari) je u njegovu (Bilovu) korist isticala da je pokušao da raskine, da se povuče, da kontroliše nekoga ko je očigledno ''narcisoidan'' i ''komičan'' lik, ali stvar je izmakla kontroli - napisala je Bler o razgovoru sa Hilari Klinton 9. septembra 1998, u trenutku kad je predsednički skandal bio na vrhuncu, a koji je kasnije doveo do glasanja o poverenju predsedniku SAD, koji je Klinton uspeo da "preživi".

CNN primećuje da su se zapisi prijateljice pojavili u javnosti u trenutku kada se u SAD špekuliše da bivša guvernerka Njujorka i bivša državna sekretarka razmišlja da se ponovo kandiduje za Belu kuću.

Republikanci su jedva dočekali da "guraju" ovu priču u javnosti, a demokrate uzvraćaju tvrdeći da u dokumentima - koji su javnosti dostupni od 2010. godine - nema ništa posebno novo u odnosu na priču koju je Hilari sama objavila u memoarima "Living History".

Klintonova je u svojoj knjizi opisala da je bila "zaprepašćena, slomljenog srca i pobesnela" kad joj je muž rekao za vezu sa Monikom Levinski: "Jedva dišući, počela sam da plačem i vičem na njega - ''Kako to misliš!?''; ''O čemu pričaš!?''; ''Zašto si me lagao?''..."

Beleške Dajane Bler pokazuju i da je Hilari pokušavala da umanji značaj afere, ocenjujući da seks između njenog muža i mlade Monike "nije zapravo ništa značio".

Dajana Bler je upoznala Klintonove 1992, kad se pridružila predsedničkoj kampanji, a u kampanji za reizbor Klintona 1996. bila je politički savetnik. U međuvremenu je postala bliska prijateljica bračnog para Klinton, posebno prve dame.

Umrla je 2000, u 61. godini, a Hilari Klinton tada je za "Njujork tajms" rekla da je Bler "najbolja osoba i prijatelj kakvog bi svako poželeo".

Dokumenti otkrivaju da su Dajana i Hilari, osim o politici, razgovarale i o knjigama, putovanjima, porodici...

Beleške Dajane Bler fakultetu je poklonio njen suprug, Džejms, još 2005. godine, a Univerzitet je dokumentaciju koja sadrži 109 kutija učinio dostupnom javnosti 2010.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • peras

    11. februar 2014 | 20:17

    Dzaba ti Sve Hilari kada Monika to mnogo bolje radi. Dok ti podrzavs losu politiku Amera ona je podrzavala zans vec sta,da ne budem vulgaran.

  • M D

    11. februar 2014 | 19:36

    I ja bi odabrao Moniku....

  • Pera kojot!

    11. februar 2014 | 19:30

    Zar je zbog ovih izopacenih likova potreban bilo kakav komentar!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA