Banke na kamatama zaradile tri milijarde dinara više!

Banke su najviše zarađivale na kamatama, provizijama i naknadi po osnovu kursnih razlika

  • 2

Uprkos krizi, banke su za prvih devet meseci prošle godine povećale zaradu za 42 odsto u odnosu na isti period 2012. U Narodnoj banci Srbije kažu da je rast profita posledica gašenja loših banaka koje su 2012. godine negativno poslovale.

Podsećamo, NBS je oduzela dozvole "Razvojnoj banci Vojvodine" i "Novoj Agrobanci", koje su za prvih devet meseci 2012. ostvarile gubitak od 7,9 odnosno 4,3 milijarde dinara, piše "24 sata".

- Od ukupnog broja banaka, 18 je poslovalo pozitivno i ostvarilo dobit od 29,5 milijardi dok je 13 banaka poslovalo s gubitkom. Pokazatelji profitabilnosti pokazuju trend oporavka, međutim i dalje je ispod nivoa pre krize - kažu u NBS.

Banke su najviše zarađivale na kamatama, provizijama i naknadi po osnovu kursnih razlika. Iako je prošle godine prvi put došlo do smanjenja ukupno odobrenih kredita, i to za 14,7 milijardi dinara, banke su od kamata za devet meseci zaradile gotovo tri milijarde dinara više nego u isto vreme prethodne godine. Prihodi od naknada i provizija bili su nešto manji, ali su i dalje činili preko 20 odsto zarade banaka.

Prema podacima Narodne banke, najveću dobit imale su "Banka Inteza" i "Rajfajzen banka".

Banke s najvećim dobitkom

Banca Intesa 6,6

Raiffeisen Banka 5,3

Unicredit Bank Srbija 4,3

Komercijalna banka 4,0

ProCredit Bank 1,9

Banke s najvećim gubitkom

KBC banka -5,6

NLB banka -2,0

Alpha Bank -1,0

OTP banka -0,8

Piraeus Bank -0,8

*I-III kvartal 2013. u milijaradama dinara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CHEDOMIR

    12. februar 2014 | 10:38

    Svako radi zbog zarade, da je nema-zna se. Ne vidim nikakav problem tu ako je korektno naplaćeno. Problem je kada se služe malverzacijama i pravnim zamkama da bi došle do extra profita.

  • Brale

    12. februar 2014 | 17:33

    Mashala. Pismeni ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA