Najviše korupcije u zdravstvu i policiji!

Građani Srbije i dalje kao najkorumpiranije vide političke partije, dok je prosečan iznos mita oko 250 evra

  • 5

Građani Srbije i dalje kao najkorumpiranije vide političke partije, a potom slede zdravstvo i policija, dok je prosečan iznos mita oko 250 evra, pokazali su rezultati istraživanja koje su sproveli program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Cesid.

Istraživanje koje je sprovedeno od 7. do 17. decembra 2013. na uzorku od 600 građana pokazalo je da po korupciji koju građani prepoznaju slede carina, administracija, a na dnu liste je vojska, ali i se i ona vidi nešto više nego ranije.

Istraživanje je pokazalo i da skoro 60 odsto građana Srbije koji su imali direktno ili indirektno iskustvo sa korupcijom sami su ponudili mito.

Kada je reč o korupciji u zdravstvu, koja je jedan od najvećih problema, građani smatraju da je najviše korupcije kod lekara, potom kod radnika filijale republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a potom slede medicinske sestre i tehničari i zatim administrativno osoblje u bolnicama.

Istraživanje je pokazalo i da je vlada prepoznata kao organ od koga građani dosta očekuju u procesu borbe protiv korupcije, a procenat onih koji smatraju da postoji određena efikasnost u naporima vlade da se suzbije korupcija u zemlji na istom je nivou kao i u prethopdnim ciklusima i iznosi 64 odsto.

Takođe, određena stagnacija u radu vlade na suzbijanju korupcije može se primetiti kroz činjenicu da se smanjuje procenat onih koji napore vlade ocenjuju kao vrlo efikasnim, a povećao broj onih koji smatraju da su oni malo efikasni, pokazalo je istraživanje koje je danas predstavljeno u beogradskom medija centru.

- Svi uviđamo da je korupcija u zdravstvu nešto protiv čega se moramo boriti na cetralnom nivou", rekla je stalna predstavnica u UNDP-a u Srbiji Irena Vojačkova i naglasila da će građani videti uspeh u borbi protiv korpucije samo kada ne budu morali da potplaćuju zdravstvene radnike.

Profesor Fakulteta plitičkih nauka i član odbora Agencije za borbu proptiv korupcije Zoran Stojiljković rekao je da će se sada nešto suštinski uraditi u institucijama kada je reč o borbi protiv korupcije ili će s e vratiti ono nepoverenje u institucije koje je postojalo pre 2012.

On je rekao da je dobro što su u Ministarstvu zdravlja svesni problema navodeći da listi punktova korupcije može da doda još, kako je rekao, "zavodljivu vezu farmaceutske industrije i lekara".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA