Nikada ne biste pogodili u kojim zemljama se još uvek služi vojska (FOTO)

Vaša prva asocijacija će svakako biti "zaostale" zemlje kojima vladaju totalitarni režimi, ali iznenadićete se kada budete videli da obavezno služenje vojnog roka još uvek postoji čak i u onim državama koje su sušta suprotnost tome

  • 27

Savremena praksa obaveznog služenja vojnog roka došla je zajedno sa Francuskom revolucijom, kada je novonastala "galska" republika morala da se odbrani od stranih sila koje su u korenu želele da saseku tu "suludu" ideju da prosti puk može biti suveren.

Pre toga, u srednjem veku i kasnije, vojsku je obavezno služilo samo plemstvo dok je običan narod služio samo ako je hteo. U nemanjićkoj Srbiji, primera radi, ali i u drugim evropskim zemljama, onaj koji pristane da ide u ratni pohod dobijao bi poreske olakšice a mogao bi da se nada i delu plena, ali niko narod nije primoravao da uzme oružje u šake.

Kako je vreme prolazilo a talas demokratskih revolucija se širio tako su i sve ostale evropske i svetske države polako prihvatale novu praksu. Posebno je to došlo do izražaja u dva svetska rata, kada je sam opstanak zavisio od toga koliko ljudi možete da mobilišite.

Međutim, danas, ostao je samo mali broj zemalja koje i dalje praktikuju obavezno služenje vojnog roka, iz mnogo razloga. Pre svega, demilitarizacija društava, porast ličnih sloboda, smanjeni broj ratova, prigovor savesti, pritisak javnosti, smanjeni odziv i opšti pad "discipline" neki su od faktora koji su uticali na to da se najveći broj država odluči da ukine ono što mnogi teoretičari nazivaju prinudnim ropstvom koje krši osnovno ljudsko pravo, pravo na slobodu.

U ovom tekstu se nećemo baviti svim zemljama koje i dalje vrše regrutaciju već samo onima koje zbog svog političkog, ekonomskog i vojnog položaja, i pre svega liberalno-demokratskog uređenja i visokog nivoa ličnih sloboda predstavljaju neobična odstupanja od opšteg trenda.

AUSTRIJA

Austrija je izvanredna kao uvodni primer. Ekonomski moćna i jedna od najbogatijih zemalja na svetu, liberalna, napredna u svakom mogućem smislu, članica Evropske unije od 1995. godine, okružena zemljama koje je ni na koji način ne ugrožavaju... a opet, ta i takva Austrija smatra da je i dalje neophodno da svi mladići stariji od 18 godina provedu šest meseci u vojsci. Osim ako nemaju prigovor savesti, u kom slučaju služe devet meseci civilno. Isto kao što je i kod nas bilo do 2011. godine.

ŠVAJCARSKA

Sve što smo kazali za Austriju važi i za "alpsku republiku", ako ne i više. Jer, pored ogromnog bogatstva i visokog stepena sloboda, kada pričamo o Švici postoji jedna još relevantnija stvar: ova zemlja ima dugu tradiciju neutralnosti, od 1815. godine nije bila u ratu, nije članica NATO-a, nije članica Evropske unije, nije čak bila ni član Ujedinjenih nacija sve do 2002. godine.

Ali, vlada Švajcarske Konfederacije ni ne pomišlja da ukine obavezno služenje vojnog roka jer veruje da je upravo njena vojska garant njene slobode i neutralnosti, iako je ni jedna država oko nje ne ugrožava (imajte u vidu da ju je čak i Hitler zaobišao). Regrutovanje se vrši u osamnaestoj godini, obuka traje oko pet meseci, žene mogu da služe ako žele, postoji i civilna opcija, i što je najzanimljivije: oružje i oprema koje vojska dodeli regrutima se zadužuje i odnosi kući.

DANSKA

Ništa se posebno ne može dodati ni za ovu zemlju na severu Evrope, sve do sada rečeno važi i za nju. Svi danski mladići kada napune 18 godina obavezni su da služe vojsku između šest i 12 meseci, u zavisnosti od toga koji im se rod dodeli.

Međutim, samo za 53 odsto se utvrdi da su vojno sposobni, a od tog broja danska vojska ima potrebu da regrutuje manje od deset odsto: 91 odsto tih mladića su dobrovoljci. Možda je Danska dva veka pre Drugog svetskog rata bila neutralna, ali Danci očito vole vojsku. Iako mnogi biraju i civilnu varijantu.

NORVEŠKA

Šta reći o zemlji koja najpoznatijeg svetskog masovnog ubicu tretira civilizovanije i bolje nego mnogo države nevine ljude? U pitanju je zemlja sa najvećim standardom na svetu, sa najvišim mogućim nivoom ličnih sloboda i tolerancije, i sa vojnom obavezom koja traje od šest do dvanaest meseci. U pitanju je i prva NATO zemlja koja je počela sa regrutacijom žena.

Ipak, zbog smanjene potrebe za velikom vojskom u suštini na kraju služe samo oni koji hoće. Vrlo norveški.

FINSKA

Još jedan na prvi pogled neobičan primer koji odstupa od EU "pravila". Verovatno zbog toga što je jedina članica Evropske unije van NATO-a koja se graniči sa Rusijom, obavezno služenje vojske u trajanju od šest do 12 meseci važi za sve muškarce koji napune 18 godina. Civilno služenje traje 12 meseci.

ESTONIJA

Oba bivša zemlja Sovjetskog Saveza koja se graniči sa Rusijom nema nameru da sledi primer drugih baltičkih država koje su u istom istorijskom košu i sličnoj poziciji (Litvanija i Letonija) i da ukine ovu građansku dužnost. O tome se čak i ne razmišlja.

Svi muškarci između 18 i 28 godina imaju obavezu da služe vojsku između osam i 11 meseci, u zavisnosti od roda vojske. Naravno, postoji i civilno služenje.

GRČKA

Grci se graniče sa Turskom. Iako su obe ove zemlje članice NATO pakta ne može se reći da su u prijateljskim odnosima i da se Grci osećaju prijatno u njihovom susedstvu, što u praksi znači da Grci imaju obavezno služenje vojnog roka koje za muškarce koji napune 19 godina traje devet meseci. Pored toga, od građana koji žive u osetljivim područjima (čitaj: blizu granice sa Turskom) može se zahtevati i povremena služba u Nacionalnoj gardi.

Ipak, grčka vojska ide ka potpunoj profesionalizaciji, a vlada je obećala da će broj regruta biti značajno smanjen te obavezno služenje možda i potpuno ukinuto.

IZRAEL

Jevrejska država na svim je svojim granicama okružena državama koje žele da je unište, zbog čega je od samog početka služenje vojnog roka obavezno ne samo za muškarce već i za žene.

Muškarci stariji od 18 godina služe vojsku tri godine, dok žene služe između dve i tri. Muškarci, nakon što ispune ovu svoju građansku dužnost, u obavezi su da do svojih četrdesetih svake godine odrade i par nedelja kao rezervisti.

Čisto da ne zaborave kako se brani država.

JUŽNA KOREJA

Istorija prepuna invazija od strane agresora (poslednji su bili Japanci), kao i činjenica da je ova zemlja i dalje de fakto u ratu se svojim severnim susedom, Severnom Korejom, u praksi znači da su svi muškarci ustavom obavezani da 21 mesec služe vojsku.

Južna Koreja ima takođe drugu najmnogoljudniju vojsku na svetu, odmah posle Severne Koreje, ako se uzme u obzir broj stanovništva. Korejci bez obzira na idelogiju ne ljube lance.

KO JOŠ?

Za ove zemlje se nećete preterano iznenaditi, ali osećamo da ih treba spomenuti pošto su vojno, politički i ekonomski moćne.

Svi Rusi između 18 i 27 godina služe vojsku u trajanju od godinu dana, i teško je da će se to promeniti u skorije vreme s obzirom na činjenicu da ova zemlja ima najdužu kopnenu granicu na svetu, koju neko mora da čuva. Ovo je najjeftinija varijanta, iako postoji i civilna mogućnost. Turska ne dozvoljava civilno služenje i prigovor savesti: svaki muški građanin dužan je da služi vojsku u trajanju između tri nedelje do godinu dana, u zavisnosti od obrazovanja i mesta na kome radi.

Iako Brazil nije napadnut od 1865. godine, iako nema nikakvih teritorijalnih nesuglasica sa susedima, iako nema ni jedno rivalstvo poput Čilea i Bolivije, vojni rok je obavezan za sve između 18 i 45 godina i traje od devet do 12 meseci.

Na karti ispod možete videti trenutno stanje: crvene zemlje i dalje imaju vojni rok, plave su ga ukinule, žute planiraju da ga ukinu, a zelene uopšte nemaju vojsku:

(V. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slucajni prolaznik

    16. februar 2014 | 20:36

    Samo jedno znam da od kada se ukinulo obavezno sluzenje vojnog roka i uveo Bolonjski sistem obrazovanja, muskarci lice na sve samo ne na muskarce. Nema discipline i nema znanja, i nekako su mi malo svilenkasti, da ne kazem nesto drugo.

  • Boki

    16. februar 2014 | 21:01

    Ja sam sluzio vojni rok i doveka cu biti vojni obveznik, a ovi koji ne sluze to nece biti. Mislim da jako grese svi oni koji zele vojni rok. Dobro znate da se na ovim prostorima nakon Drugog svetskog rata nije vodio nijedan casni rat. Cak je pitanje da li smo morali i u njemu da ucetvujemo i izginemo. Ako dodje do jos kojeg sukoba koji izazivaju politicari svojim sumanutim idejama, ja ne zelim da ucestvujem u tome. Ne samo iz straha za svoj zivot, ne zelim da ukrvavim ruke zarad bolesnih politickih i nacionalistickih ideja.

  • Lazar

    16. februar 2014 | 20:55

    I Srbija kao razvijena zemlja,napredna,okruzena prijateljima,ukinula vojsku zajvaljujuci Tadicu i Sutanovcu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA