Hrvati Norvežanima dali Jadran besplatno!

Kako je norveška firma dobila od države Hrvatske na poklon "naftnu mapu“ Jadrana? Poverljivi podaci prvo dobijeni besplatno, a zatim počela njihova prodaja

  • 9

Norveška firma "Spektrum“ je bez konkursa dobio pravo na istraživanje hrvatskog dela Jadrana, što je u opštem ekonomskom haosu u Hrvatskoj proteklo gotovo nezapaženo. Reagovali su samo Zeleni ukazujući da su izigrani brojni zakoni, dok su političari samo govorili da ovim potezom Hrvatska ima uslove da postane "mala Norveška“.

Da bi se "Spektrumu“ otvorio put do poverljivih informacija i mogućnosti da sami istraže šta je još preostalo u Jadranu, krunski je argument bio da je morsko dno i dalje neispitano i da nema pravih podataka. Ali, istovremeno se javnost zamajavala da su milijarde dolara tu, nadohvat ruke, i da je potrebno samo da se obave pripremni radovi i bušenje nafte počne.

Većina stručnjaka kaže da su istraživanja koje je sprovela INA pokazala da Jadran baš nema takvog potencijala da se pretvori u zlatnu koku, pogotovo kada je reč o nafti. Za gas je situacija povoljnija, ali su dosad sprovedena istraživanja daleko solidnija i detaljnija od onoga što sada rade Norvežani.

San o lagodnom životu Hrvata kada se Jadran pretvori u veliku bušotinu, očito je samo jedan od spinova politike. Od svega neće mnogo da bude, jer bi se većom eksploatacijom ugrozio i turizam, od čega Hrvatska danas velikim delom i živi.

- Svako preterivanje sa bušenjem zbog gasa i nafte bilo bi pogubno za Jadran -  tvrde stručnjaci.

Detaljne podatke gde se u Jadranu nalazi nafta, Hrvatska je bez ikakve nadoknade ustupila norveškom "Spektrumu“.

Reč je o rezultatima istraživanja koja su godinama sprovođena od kompanije INA, a koštala su više od milijardu evra.

Norvežani, koji bi trebalo dodatno da istraže gde je još uvek moguća eksploatacija nafte u Jadranu, su ove poverljive podatke dobili "na tacni“, potpuno besplatno. Za uvid u ovo nacionalno blago nisu platili ni evro, a da stvar bude još zanimljivija, navodno su podatke već počeli da prodaju zainteresovanim naftnim kompanijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    13. februar 2014 | 12:45

    Ako uniste taj prelepi deo Jadrana ugasili su kroati.

  • Lelemood

    13. februar 2014 | 12:57

    Pa ovi su gori od nas!

  • marko.hr

    13. februar 2014 | 14:06

    Naša vlada rasprodaje sve u Hrvatskoj, zadužuju se na sve strane, dižu poreze i stvaraju nove. Hrvatska je brod koji tone, a bankrot na vidiku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA