ŽENA VELIKOG SRCA: Engleska doktorka umrla lečeći Srbe od tifusa!

Već 99 godina, svakog 14. februra, Kragujevac odaje poštu dr Elizabet Ros- doktorki koja je 1915. umrla lečeći srpske vojnike obolele od tifusa

  • 6

U Kragujevcu se, kao i decenijama unazad, danas obeležava 99. godina od smrti dr Elizabet Ros i njene dve koleginice iz britanske humanitarne misije. One su živote žrtvovale negujući 1915. godine srpske vojnike obolele od tifusa.

Dr Elizabet Ros se tokom Prvog svetskog rata, kada je čula da je u Srbiji vlada manjak lekara, odlučila da dođe u bolnicu za tifusare u Kragujevcu svesna da među njima neće dugo poživeti. Izdržala je svega tri nedelje. Umrla je u 37. godini života.

Grob doktorke Ros nalazi se na Varoškom groblju u Kragujevcu. Na njemu je uklesano "Ovde leži dr Elizabet Ros". Ispod toga, ćirilicom stoji "Narodu ste srpskom darovali srce". Malo Kragujevčana zna ko je neustrašiva doktorka, a bila je poglavica, haremski lekar, brodski hirurg, avanturista.

Dr Elizabet Ros, iz gradića Tain na severu Škotske, diplomirala je medicinu 1901. godine, kao jedna od prvih žena u državi. Kratko je radila u Tainu, a onda postala lekar na ostrvu Kolonzi. Avanturistički duh odveo je u Persiju, sadašnji Iran, gde je bila asistent jermenskom lekaru. Živela je skoro dve godine u iranskim planinama i lečila moćno pleme Baktijara. Bili su toliko oduševljeni njome da su je postavili za poglavicu. Deo njenog posla bio je da bude doktorka u haremu.

Vrativši se u Škotsku dr Ros je ugledala oglas kojim se traži lekar na brodu. Spakovala se i otišla. Bila je prva žena brodski hirurg u Britaniji, na velikom brodu koji je plovio do Indije i Japana. Tu ju je zatekao početak Prvog svetskog rata.

Dr Ros je čula za katastrofalni manjak doktora i medicinskih sestara u Srbiji koja je tada imala tek 400 lekara, a većina je bila dodeljena vojsci. Stigla je u Srbiju krajem januara 1915. i dobrovoljno, potpuno svesna šta je čeka, otišla u bolnicu za tifusare u Kragujevcu.

Edinburški dnevni list "Skotsmen", najugledniji dnevnik u Škotskoj, u reportaži pod naslovom "Škotska svetica od Srbije", podsetio je 2010. godine na život dr Ros, ali i na sećanja koja u Srbiji, za koju je ona dala život, ne blede.

- Ona je zaista dala život za Srbiju, a Srbi znaju da je takva žrtva vredna sećanja. U Srbiji se svake godine održava komemoracija. Ono što je zaista izuzetno je što se to radilo i tokom NATO bombardovanja, rekla je Luiz Miler, književnica koja je istraživala sudbinu Elizabet Ros.

Svakog 14. februra, počev od 80-ih godina, kada je spomenik obnovljen, poštu britanskim medicinarima odaje kragujevačka gradska vlast, lekari, ambasada Velike Britanije, Crveni krst. Na Varoškom groblju danas je održan pomen.

- Okupili smo se da se setimo hrabrih žena iz Britanije i Škotske koje su u Prvom svetskom ratu nesebično pomagale građanima Kragujevca, vojnicima i ranjenicima svesno žrtvujući svoje živote. To su izuzetni primeri humanosti i požrtvovanosti, rekao je zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković.

Poštu britanskim medicinarima danas su odali ambasadori i gosti iz Velike Britanije, Kanade i Australije i predstavnici Međunarodnog komiteta i federacije Crvenog krsta.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA