Kako Srbija obeležava Dan državnosti?

Pogledajte kako je danas širom Srbije obeležen Dan državnosti

  • 6

Srbija će danas brojnim manifestacijama obeležiti Dan državnosti u spomen na podizanje Prvog srpskog ustanka i donošenje Sretenjskog ustava. Otvoreno je nekoliko izložbi, organizovane su različite manifestacije u nekoliko gradova u Srbiji, a predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Predsednik Srbije je uz državne i vojne počasti i uz intoniranje himne "Bože pravde" orkestra Garde Srbije položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, a nakon polaganja venca u Spomen knjigu je napisao: "Današnja Srbija vas je dostojna, dostojna je svih vaših muka i svake kapi krvi koju ste prolili za njenu decu i tako će da bude i kada nas više ne bude".

Premijer Ivica Dačić položiće venac u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu, zadužbini porodice Karađorđević.

Proslava Dana državnosti počela je u subotu počasnom artiljerijskom paljbom sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa sa Savske terase Beogradske tvrđave, otvaranjem izložbe u Narodnoj biblioteci Srbije "Zaveštanja i darovi - legati kao kulturna dobra od velikog značaja", kao i izložbe u "Prvi svetski rat u dokumentima Arhiva Srbije".

Otvarajući izložbu u Narodnoj biblioteci Srbije, premijer Dačić je poručio da u narednim decenijama treba učiniti napor "ne samo na jačanju države i traženju novog mesta na svetskoj mapi, već i na prosvećenju, jer bez toga nema napretka".

Dačić je naglasio da izložba "Zaveštanja i darovi - legati kao kulturna dobra od velikog značaja "šalje poruku da su legati "jedan od stubova državnosti i moderno doba nastavlja njima da se bavi".

Na izložbi, otvorenoj u Arhivu Srbije povodom nacionalnog praznika, predstavljeno je 35 najvažnijih dokumenata o istoriji Prvog svetskog rata, među kojima su original ultimatuma koji je Austrougarska uputila Kraljevini Srbiji, original odgovora Srbije i, verovatno najvažniji dokument u svetu iz tog doba - objava rata Austrougarske Srbiji.

Programom obeležavanja Dana državnosti predviđen je niz kulturnih manifestacija u Aranđelovcu i Orašcu, mestu u kojem se Karađorđe sastao sa ustanicima, organizuje i Fond "Prvi srpski ustanak".

 Predsednik Srbije prirediće danas prijem povodom Dana državnosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA