REVOLUCIJA U UKRAJINI: Demonstranti posle dva meseca napustili "štab"

Ukrajinski demonstranti napustili su gradsku većnicu, koju su okupirali pre više od dva meseca, ali demonstracije protiv Viktora Janukoviča se nastavljaju

  • 2

Ukrajinski demonstranti napustili su gradsku većnicu, koju su okupirali pre više od dva meseca, pošto su vlasti oslobodile sve pritvorene učesnike protesta.

Vođa protestnog pokreta Ruslan Andrijko je izjavio da će zasad demonstranti ostati ispred zgrade pošto se demonstracije protiv predsednika Viktora Janukoviča nastavljaju.

Gradska većnica postala je "štab revolucije" pošto su je demonstranti zauzeli 1. decembra, nakon što su bezbednosne snage noć raznije razbile demonstracije.

Agencija AFP ocenjuje da ovaj postupak demonstranata predstavlja izuzetno simboličan ustupak da bi se smanjile tenzije u zemlji.

Nakon što su demonstranti napustili zgradu u nju je ušao švajcarski ambasador u Kijevu, čija zemlja trenutno predsedava Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, čiji je Ukrajina član.

- Švajcarsku su obe sukobljenje strane pozvale da učestvuje u procesu prenosa gradske većnice vlastima - izjavio je novinarima ambasador Kristijan Šenenberger.

Oslobađanje te ustanove jedan je od uslova koji su vlasti postavile da bi bile povučene optužnice protiv oslobođenih aktivista.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je juče apelovao na opoziciju da i sama učini neke ustupke, nakon što je on potpisao zakon o amnestiju, na osnovu kojeg su puštena 234 uhapšena demonstranta.

Najavljeno je da će optužnice protiv njih biti povučene u roku od mesec dana, počev od utorka, 18. februara, ukoliko bude ispunjen uslov iz zakona o amnestiji da demonstranti napuste okupirane ustanove u Kijevu.

Za danas u podne je opozicija zakazala još jedan masovni protest, sa ciljem da se, kao je objavljeno, "mirnom ofanzivom" izdejstvuje ispunjavanje zahteva protesta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    16. februar 2014 | 12:02

    Drzite se Rusije

  • Boki

    16. februar 2014 | 13:06

    Taj nece predati vlast dok ga ne ubiju. To je takav tip ljudi koji umislja da je zemlja njegovo vlasnistvo i da niko nema pravo da ga rusi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA