PREPALI SE: Banjalučane u ponoć probudio zvuk za vazdušnu opasnost

Građane Banjaluke je u toku noći probudila sirena za vazdušnu opasnost zbog koje su se neki zaledili od straha očekujući da će uslediti detonacije

  • 8

Nakon što se u najvećem gradu Republike Srpske u subotu, u ponoć, prolomio signal za vazdušnu opasnost, građani Banjaluke su "kao opareni" skakali iz svojih kreveta, ne znajući ni šta ih je snašlo, ni kuda da beže.

Signal je najjači bio u banjalučkom naselju Obilićevo, čiji meštani tvrde da se, kad se sete "jezivog zvuka“, i sada naježe.

Naime, s obzirom na to da su mnogi od njih u to doba noći već bili u dubokom snu, nimalo ne čudi što su se, probuđeni gromoglasnom sirenom za uzbunu, onako bunovni zaledili od straha da će uskoro uslediti detonacije.

- Pošto sam preživeo ratna dešavanja veoma dobro mi je poznata uzbuna za vazdušnu opasnost, koja je početkom devedesetih veoma često prethodila razarajućim granatiranjima. Još ne znamo šta je bila svrha ovog uzbunjivanja građana, odnosno da li se neko s nama grubo našalio ili se u nekom "obaveštajnom" sistemu nešto popetljalo. U svakom slučaju, dobro smo se isprepadali, u prvi mah grčevito razmišljajući gde da bežimo. Tih tridesetak sekundi, meni su bili kao sati. Kad sam pogledao kroz prozor, u celom kvartu su bila popaljena svetla, a ljudi na prozorima, balkonima i terasama. Neki su se toliko izbezumili da su u pidžama izleteli na ulicu – kaže Marko N. iz naselja Obilićevo.

Oni koji su u subotu, u ponoć bili budni, kažu da su, pre zvuka za vazdušnu opasnost kao sa nekog razglasa čuli obaveštenje da će se oglasiti signal za uzbunu.

- To je otprilike, glasilo ovako: "Poštovani građani, vršimo redovnu probu uređaja za emitovanje signala u slučaju opasnosti. Tačno u ponoć, 30 sekundi emitovaćemo signal za vazdušnu opasnost." čuli pomenuto upozorenje, zvali su Centar za osmatranje i obaveštenje Banjaluka, gde nisu znali šta se dešava – ističe jedan meštanin Obilićeva.

U ovom centru nisu bili raspoloženi da objasne kako je preksinoć došlo do oglašavanja signala za uzbunu, ali su potvrdili da im se preksinoć obratilo nekoliko meštana Obilićeva.

- Naime na sistemu za uzbunjivanje došlo je do greške, o čemu smo obavestili firmu koja ga održava. Za druge informacije obratite se banjalučkoj Civilnoj zaštiti – saopšteno je u kratkom telefonskom razgovoru.

U gradskom odseku za Civilnu zaštitu objašnjavaju da je do pometnje došlo zbog aktiviranja sirene Hidroelektrane (HE) "Bočac“, koja je u fazi montiranja na Osnovnoj školi "Dositej Obradović“ u Obilićevu.

- Reč je o tehničkoj grešci, što se dešava kad se sirene za oglašavanje opasnosti postavljaju. Ova će služiti za obaveštenje stanovništva nizvodno od pomenute HE, u slučaju eventualnih kvarova. Sirena je verovatno bila programirana da se oglasi u podne, ali je, greškom, do toga došlo u ponoć. S druge strane, termin "vazdušna opasnost" više ne postoji, ali je nekadašnji zvuk za ovu opasnost sličan onom koji su građani čuli preksinoć - kaže šef ovog odeljenja Željko Katić.

(Telegraf.rs / Izvor:pressrs.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svensson

    17. februar 2014 | 12:35

    Samo se vi igrajte sa Srbima

  • ap0calypto

    17. februar 2014 | 13:17

    ali ko to radi nocu? ranije je bio obicaj svake prve srede u mesecu u 12 casova prepodne. ako ne varam

  • besha

    17. februar 2014 | 19:10

    Trenirajte trebat ce vam ali dodiku nece jer ce on u vilu na dedinje koju je pripremio za specijalne prilike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA