ZVANIČNO: Venecuela proterala troje američkih diplomata!

Ministar spoljnih poslova Venecuele Elijas Haua potvrdio je da su službenici konzularnog odeljenja ambasade SAD-a išli po univerzitetima vrbujući mlade na nasilje, a pod izgovorom da su tu radi dodeljivanja viza

  • 4

Ministar spoljnih poslova Elijas Haua objavio je da američke diplomate Brajan Meri MekKasker, Džefri Gordon i Kristofer Li Klark imaju 48 sati da napuste teritoriju Venecuele.

Haua je potvrdio da su službenici konzularnog odeljenja ambasade SAD-a išli po univerzitetima pod izgovorom da su tu radi dodeljivanja viza.

- Ambasada je uglavnom raspoređivala operativce po univerzitetima koji su postali epicentri nasilja i protesta, a iza toga leži namera da se uspostavi kontakt sa vođama koje vrbuju za obuke i formiranje omladinskih organizacija preko kojih se promoviše nasilje.

Ministar Haua je rekao da se "Venecuela suočava sa fašističkim napadom koji vode grupe obučene za izazivanje nasilja" i objasnio da Venecuela po Ustavu i republičkim zakonima ima obavezu da ponovo uspostavi javni red, da garantuje mir građanima.

Takođe je naglasio da niko ne može da traži od Venecuele da se suzdrži od reagovanja pred ovim epicentrima nasilja fašističkih grupa i podvukao da je u pitanju klasična šema za potpirivanje pasjeg rata koji poslednjih godina bukti u mnogim zemljama. Kalemi se nasilje, država je primorana da reaguje, a potom sledi opsada i kriminalizacija od strane vlade SAD-a.

U nedelju je predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, naložio izbacivanje troje diplomata ambasade SAD-a u Venecueli zbog zavere organizovanja državnog udara.

Šef države je naložio ministru spoljnih poslova, Elijasu Haui, da troje diplomata američke ambasade proglasi za persona non grata.

- Odlučni smo u odbrani naše otadžbine, neka kuju zavere po Vašingtonu, a Venecuelu neka ostave na miru. Mi se ne mešamo ni u čija pitanja. Ova domovina ima da se poštuje. Neće doći ni jedna vlada sveta da nam izdaje naređenja - rekao je predsednik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA