BEOČINSKI DVORAC DUHOVA: Od doma bogataša do ruševine (FOTO)

Iako je nekadašnji dvorac porodice Špicer pre tri godine dat u zakup novosadskoj firmi "Futurizam", kada je najavljeno da će novi domaćini dvorcu vratiti stari sjaj, rekonstrukcija nije ni započeta

  • 6

Nekadašnji dom bogataške porodice Špicer iz Beočina, jedan od najlepših dvoraca u Vojvodini nalazi se u veoma lošem stanju i svakog trenutka mogao bi potpuno da se uruši.

Iako je ovo zdanje pre tri godine dato u zakup novosadskoj firmi "Futurizam", kada je najavljeno da će novi domaćini dvorcu vratiti stari sjaj, rekonstrukcija nije ni započeta, a ugovor je nedavno raskinut, piše portal 021.

Kako za 021 kaže vlasnik ove firme Miloš Ćuruvija, oni nisu imali novca za popravku dvorca, već su želeli da apliciraju za razne projekte kako bi došli do sredstava.

- Visina investicije je sigurno preko milion evra, i mi te pare nismo imali. Želeli smo da preko projekata dođemo do novca za rekonstrukciju, međutim, na koju god adresu da smo slali našu ideju, bili smo odbijeni, zbog čega smo na kraju digli ruke od dvorca - kaže Ćuruvija.

Prema svedočenju starijih meštana, uoči Drugog svetskog rata, porodica Špicer napustila je Beočin i, kako se pretpostavlja, odselila se u Nemačku, gde i danas žive njihovi potomci. Za vreme rata, nacisti su dvorac koristili kao komandni štab.

Nakon oslobođenja, dvorac je bio biblioteka, dom kulture, iz njega se oglasio prvi radio u Beočinu, a onda je gotovo do kraja prošlog veka bio ekskluzivan restoran sa prenoćištem. Zbog intrigantnog izgleda, bio je ispiracija filmadžijama, pa su u njemu kadrove snimali Klint Istvud i Emir Kusturica. Međutim, posle privatizacije "Podunavlja", u čijem je zakupu bio, ostao je prazan i naglo je počeo da propada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA