REVOLUCIONAR IZ UŽICA: Penzioner osmislio patent za manju potrošnju goriva!

- Očekujem da će moj izum biti primenjen u bliskoj budućnosti, koju na žalost mislim da neću dočekati. I ne samo u automobilskoj industriji, već i u mnogim slučajevima gde se koristi kolenasto vratilo - izjavio je pronalazač Vujo Gordić iz Užica

  • 11

Penzioner Vujo Gordić, mašinski inženjer i doktor tehničkih nauka, otac prvih užičkih trojki, tvrdi da je pronikao u samu suštinu funkcionisanja Sunčevog sistema i celokupne materije, što mu je, kaže, pomoglo da osmisli nesvakidšnji koncept za koji smatra da će iz korena promeniti automobilsku industriju.

- U nauci će zasigurno ostati upamćeno da sam prvi uveo pojam termogravitacionog polja, pomoću koga se daje tačan opis rada i funkcije Sunčevog sistema, a time i samih atoma - tvrdi on.

Krajem prošle godine, Vujo Gordić je registrovao patent mehaničkog oscilatora, koji bi mogao da ustalasa automobilsku industriju, i da utiče na mnoge druge oblasti. Patent se odnosi na klipnoradijalni trocilindrični motor, koji treba da zameni široko zastupljeno kolenasto vratilo.

- Uz pomoć termogravitacionog polja, koje je analogno elektromagnetnom, i diferencijalne jednačine proistekle iz trećeg Keplerovog zakona dobija se ovaj oscilator, koji u celosti opisuje gradu i funkciju Sunčevog sistema. Na osnovu toga sam napravio mehanički model, klipnoradijalni trocilindrični motor, koji za razliku od kolenastog vratila motora sa unutračnjim sagorevanjem koristi obe komponente sile - naveo je on u izjavi Tanjugu.

- Kada bi se kolenastom vratilu klipnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem dodalo leteće koleno količina potrebnog goriva bi se bukvalno prepolovila. Dakle, potrošnja bi se znatno umanjila, a snaga bi ostala ista - ističe on.

Posledice toga bile bi značajne, naročito u svetlu sveopšte potrebe za smanjenjem emisije štetnih gasova nastalih sagorevanjem naftnih derivata u atmosferu, što menja klimu na globalnom nivou i ugrožava opstanak života na našoj planeti.

- Očekujem da će moj izum biti primenjen u bliskoj budućnosti, koju na žalost mislim da neću dočekati. I ne samo u automobilskoj industriji, već i u mnogim slučajevima gde se koristi kolenasto vratilo - navodi Vujo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nislija

    18. februar 2014 | 00:18

    Tesko da ce naftasi dozvoliti manju potrosnju goriva

  • Lesa990

    18. februar 2014 | 00:19

    Svaka čast!

  • tetreb

    18. februar 2014 | 00:29

    Pazi da te oni ne skrate za glavu pre sudnjega dana, njihov se profit zasniva na masa potrosnji a ne na masa ustedama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA