Profesori Pravnog fakulteta hoće da ukinu solidarni porez

- Smanjenje plate onim građanima kojima je država poslodavac kroz solidarni porez nije u skladu sa Ustavom Srbije - tvrdi grupa profesora sa Pravnog fakulteta predvođena Miodragom Jovanovićem, Goranom Dajovićem i Bojanom Spaićem

  • 4

Smanjenje plate onim građanima kojima je država poslodavac kroz solidarni porez nije u skladu sa Ustavom Srbije - tvrdi grupa intelektualaca na čelu sa profesorima Pravnog fakulteta Miodragom Jovanovićem, Goranom Dajovićem i Bojanom Spaićem.

Među potpisnicima su, do sada, dekani Fakulteta političkih nauka, Ekonomskog, farmacije, te predsednica Društva sudija Srbije, kao i profesori, lekari, sudije i umetnici, od čije plate država ubira solidarni porez, piše "24sata.rs".

Prof. Miodrag Jovanović, inače redovni profesor Pravnog fakulteta, tvrdi da mera Vlade koju zovemo solidarni porez krši dva člana Ustava - onaj koji govori o jedinstvu pravnog poretka Srbije, kao i ustavnu odredbu o nediskriminatornim osnovama oporezivanja.

- Prva odredba je povređena tako što se očigledno na mala vrata uvodi novi porez. Iako on nije tako "kršten" u zakonu, sami političari i Vlada govore o ovoj meri kao o porezu. Problem je što kod nas već postoji Zakon o porezu na dohodak, koji u članu 2 kaže da se isključivo tim zakonom uređuje oporezivanje svih dohodaka građana. Dakle, nije dozvoljeno da se bilo kojim drugim aktom uvodi novi način oporezivanja - navodi profesor Jovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA