Koliko trošimo i na šta najviše dajemo novac?

Od ukupnog budžeta koji jedno domaćinstvo troši (53.282 dinara), čak 18.393 dinara daje se na hranu i piće, dok na stanovanje ode minimum 7.000 dinara. Posle toga - snalazi se ko kako ume

  • 1

Prosečno srpsko domaćistvo na raspolaganju mesečno ima oko 50.000 dinara i najviše troši na hranu i piće, a zatim slede računi.

Od ukupnog budžeta koji jedno domaćinstvo troši (53.282 dinara), čak 18.393 dinara daje se na hranu i piće, dok na stanovanje ode minimum 7.000 dinara. Posle toga - snalazi se ko kako ume.

Prema novim merenjima, prosečna porodica u Srbiji ima tri člana. To znači da su oni zajedno svaki dan imali na raspolaganju između 600 i 700 dinara za hranu, odnosno svaki po oko 220 dinara.

Pošto je hrana najveća stavka, gro novca troši se na hleb, meso, mleko, sir, jaja i ulje. U proseku na hleb i kupovinu peciva i kifli plaćamo 2.700 dinara mesečno. Meso je među najskupljim stavkama, i porodica na njega troši 4.369 dinara.

Voće se u Srbiji tradicionalno slabo jede i izdatak za ove namirnice je svega 1.500 dinara, kao i riba, na koju se u proseku mesečno daje svega 426 dinara. Izdašniji smo kod povrća koje plaćamo 2.700 dinara.

Pored toga što ne volimo da se zdravo hranimo, nisu nam strane ni cigarete i alkohol, na koje domaćinstvo potroši više od 4.000 dinara, dok se na vino i pivo daje po 800 dinara po domaćinstvu u proseku.

Odeća i obuća se zaista retko obnavlja i sume koje se tu izdvajaju veoma su skromne. Za bluzu ili pantalone imamo na raspolaganju oko 1.500 dinara, a za obuću minimalnih 800 dinara.

Računi su oduvek zadavali glavobolje našim građanima, naročito oni za struju, gas i druga goriva, koja u proseku po domaćinstvu iznose 5.200 dinara.

Na lekove prosečno domaćinstvo, na primer, troši 28.700 dinara godišnje ili 2.400 mesečno. Staračka domaćinstva troše mnogo više, što je slučaj i sa roditeljima sa bolešljivom decom, ali prosečna domaćinstva bez zdravstvenih problema ne troše gotovo ni dinara na ove proizvode.

Kako automobili koštaju od par stotina hiljada dinara do par miliona to znači da u Srbiji ima samo nekoliko procenata porodica koje su kupile nov ili, češće, polovan auto, i da najveći broj porodica niti je kupovao niti ima nameru. Slično važi i za rezervne delove, goriva…

Ako je suditi prema podacima statistike, na telefoniranje domaćinstva na raspolaganju imaju oko 2.000 dinara.

Poražavajući je podatak da za knjige srpska porodica mesečno ima 293 dinara, a za novine i časopise 197.

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    19. februar 2014 | 11:02

    Pa ako tako troši novac kako piše i ne žalim ih. Ovdje je iznešeno kakoo se novac loše ekonomiše i na šta se ekonomiše. Treba sjediti i promatrati jedno pola sata ljude kako bacaju novac i na kakve budalaštine i gluposti troše novac a onda isti taj će sutra kukumavčiti i grebati se. Ljudi vala bacaju novac i loše štedjeti. Žao mi nije i ako obolu sutra. Tada će lijepo dati novac liječnicima i farmaciji i tada će imati. Ako samo nek se nezdravo hrane i nek bacaju novac na gluposti, To žaliti ne treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA