Zlato i srebro za izlazak iz krize?

Povećana proizvodnja zlata može stabilizovati dinar, dok prihodi od prodaje ovog plemenitog metala na svetskom tržištu mogu oživeti srpsku privredu

  • 0

Ukoliko bi se aktiviralo desetak ležišta rude u RTB Bor, koja je neophodno obuhvatiti dodatnim istraživanjima, bilo bi moguće učetvorostručiti proizvodnju zlata, što bi, prema trenutnoj ceni na njujorškoj robnoj berzi, vredelo oko milijardu dolara, ocenjuje analitičar David Ðumić.

-Visoka cena nafte, niske realne kamatne stope i stalno prisutan strah od dužničke krize u Evropi, neki su od faktora koji utiču na rast cena zlata- kaže Ðumić i dodaje da je upravo zato ulaganje u zlato sve sigurnija investicija.

Kako je zlato jedno od najvećih naših prirodnih bogatstava, "upravo je to šansa da ulaganjem u proizvodnju bakra i zlata ostvarimo zaradu".

On je istakao i da završetkom postrojenja za veću i čistiju proizvodnju bakra i zlata, postoji realna šansa da se zlato delom iskoristi za stabilizaciju dinara, a delom proda na svetskom tržištu i tako dobijena sredstva počnu da se koriste namenski za oživljavanje srpske privrede.

Ðumić je precizirao "da je u obnovljenom rudniku Lece, kod Medveđe, otrkiveno nalazište koje ima i do 250 grama zlata u toni olovnog koncentrata, odnosno nekoliko puta više nego u svetskim rudnicima sa isplativom eksploatacijom".

Procenjuje se da investitori poseduju oko 16 odsto ukupnih rezervi, a za očekivati je permanentni porast tih ulaganja, što samo po sebi prouzrokuje dalji rast cene. Država bi sa zainteresovanim investitorima morala ispregovarati zajednička preduzeća za eksploataciju zlata i proglasiti ih kompanijama od nacionalnog značaja.

Nikako se ne bi smelo dopustiti da strane kompanije ovim putem ostvaruju ogromne profite koje će izvlačiti iz Srbije, a da mi od toga imamo minimalne koristi - zaključio je Ðumić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA